Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

David Daleiden, andra från vänster, och Sandra Merritt, till höger, var två av huvudpersonerna som avslöjade Planned Parenthoods handel med fosterdelar. Här syns de i rätten tillsammans med sin jurist efter att abortföretaget stämt dem. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Nya avslöjanden om hur fosterdelar sålts i USA

En uppseendeväckande rättsprocess i USA kastar nu nytt ljus över hur abortföretaget Planned Parenthood hanterat kropparna från aborterade foster. Ett vittne berättade i detalj om hur det ska ha gått till när kroppsdelar fraktades iväg från platsen där aborter utförs.

Nyheter · Publicerad 06:00, 1 nov 2019

I amerikanska San Fransisco har under flera veckor en rättsprocess pågått där abortföretaget Planned Parenthood står i centrum.

Abortjätten vill att personerna som genom hemliga videoinspelningar 2015 avslöjade handel med fosterdelar ska fällas eftersom man påstås ha inkräktat på de intervjuades privatliv.

Planned Parenthood har hela tiden förnekat att det förekommit försäljning av kroppsdelar från aborterade foster. Men rättegången, som skulle handla om prolife-gruppen bakom de virala videofilmerna, har snarare riktat ljuset än tydligare mot abortförmedlarens tveksamma metoder.

En person som varit med och avslöjat Planned Parenthood berättade enligt Lifesite news i rätten om hur transportbilar regelbundet ska ha kommit vissa tider på dagen till den byggnad där aborterna utförs.

Han menar att kroppsdelar sålts och hävdar också att fosterdelar ska ha använts bland annat i djurexperiment för att hitta sätt att behandla tunnhårighet.

Det av filmklippen från 2015 som sannolikt fått mest spridning visar hur en anställd vid en Planned parenthood-klinik beskriver hur hon ”krossar ovanför” och ”krossar nedanför” bröstkorgen på en aborterad barnkropp för att bevara organen intakta. Detta och övriga filmklipp har dock förbjudits att visas i rätten av domaren.

När David Daleiden, den huvudansvarige för filmklippen, frågades ut av åklagare vidhöll han kännedom om handel med kroppsdelar. Han säger sig ha hanterat organ från aborterade foster när han befunnit sig hos Planned Parenthood under täckmantel.

– Jag höll mänskliga fosters organ i mina händer, sade han enligt Lifesite news.

Rättegången som fortsätter denna vecka beskrivs av många som en av de viktigaste på många år, oavsett om man är abortförespråkare eller abortkritiker. Dessutom menar många journalister att en fällande dom mot prolife-aktivisterna kan få långtgående konsekvenser och riskerar att begränsa undersökande journalistik framöver.

Jag höll mänskliga fosters organ i mina händer.

Oklara spelregler i tyska striden när Laschet betvingade Söder

Nyhetskommentar De västerländska stormakterna Tyskland och USA visar – i år respektive i fjol – på två vitt skilda... onsdag 21/4 15:09

Sverige skakas av kvinnomorden

Våld. Inom loppet av tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige. I alla fem fall har män häktats... onsdag 21/4 17:00

Ingen väg tillbaka i migrationspolitiken

Ledare Även denna vår har Sveriges migrationspolitik varit en het fråga, och mycket tyder på att den... onsdag 21/4 00:10

Minister: Vi lutade oss på FHM:s bedömningar

Corona. Bristen på skyddsutrustning, den svenska strategin och beslut om restriktioner stod i fokus när... onsdag 21/4 13:30

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier