Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Ny V-ledamot beskriver Sverige som ”så kallad demokrati” och Israel som ”apartheidstat”

All kritik mot hedersvåld är uttryck för islamofobi och Israel är en kolonialmakt och apartheidstat.

Den menar den nyvalda riksdagsledamoten Nadja Awad (V) som beskriver Sverige som en ”så kallad demokrati”.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 sep 2022

Nadja Awad (V) var en av två i årets val som kom in i riksdagen tack vare personkryss. Hon är en kontroversiell politiker med bakgrund som lärare på nu stängda muslimska Al Salam-skolan och med anmärkningsvärda uttalanden. Bland annat har hon under lång tid på olika plattformar spridit budskapet att Sverige är ett land med strukturell rasism och utbredd islamofobi.

2015 rapporterade P4 Örebro att Nadja Awad var en av grundarna till en uttalat ”separatistisk studiecirkel”. Den kallas ”Motmakten” och syftet är att motverka ”vita personers gränslösa privilegier och makt” och att ”bryta sig loss från det vita tolkningsföreträdets handklovar”.

Awad har också varit aktiv inom gruppen ”Nyans:Muslim” som attackerat terrorforskaren Magnus Ranstorp och menat att han har ”kopplingar till global islamofobi”.

På sin Facebooksida har hon lagt upp en karikatyrteckning på Ranstorp med en pratbubbla där det står: ”Att vara terrorexpert innebär att jag är expert på att förklara muslimer som terrorister”.

Awad skriver i inlägget att det handlar om att ”vidmakthålla white supremacy”, alltså vit överhöghet, ett begrepp som används av högerextrema och nazister.

V-politikern deltog också i drevet mot socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson när hon hamnade i en strid med muslimska debattörer.

Nadja Awad har skrivit på Facebook att hon anslutit sig till V för att det är det enda parti där man kan ”jobba med vitheten i partiet”. Vithet är enligt Nadja Awad problematiskt och hon har menat att det inte går att uttala sig om heders­våld utan att uttala sig islamofobiskt.

Hon använder sig återkommande av begrepp som ”Eurocentrism” och menar att det koloniala arvet i västvärlden lever kvar.

”Anledningen till varför vi ens firar nyår är på grund av den europeiska kolonialismen som ålade det gregorianska kalendarium som den enda korrekta metoden att räkna tid på. Detta skedde under Upplysningstiden, när Väst fastställde sin globala makt genom att vetenskapligt, krigiskt och socialt överordna sig som universell kunskapsbärare”, skriver hon.

Vid flera tillfällen har hon ifrågasatt demokratin i Sverige genom att använda begrepp som ”så kallat demokratiskt”. Ett exempel är förra året då hon uttryckte kritik mot lokala Örebropartiet.

”Alltså lever vi i en samtid där förtroendevalda får utrymme att skapa politik som urholkar utsatta och marginaliserade gruppers rättigheter, samt där samhällsengagerade blir nedtystade och motarbetade av personer på politisk makt. En sorglig visa för en s.k demokrati!”, skriver hon.

Nadja Awad har också under flera år arbetat för bojkott av Israel och haft ett engagemang inom Ship to Gaza. I en av många anti-israeliska Facebookinlägg hävdar hon att Israel bedriver systematiskt förtryck mot palestinska folket, att Israel tillämpar apartheid och är en kolonialmakt.

”När ska det internationella samfundet, s.k. demokratier, fortsätta att tillåta detta ske”, skriver hon.

Världen idag har sökt Nadja Awad via Vänsterpartiets presstjänst men utan att få kontakt.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier