Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

FDP:s ledare Christian Lindner, socialdemokratiska blivande förbundskanslern Olaf Scholz och de miljöpartistiska ledarna Annalena Baerbock och Robert Habeck vill se ett ökat EU-inflytande. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Ny tysk regering vill skapa en EU-stat

Den ”röd-grön-gula” kommande tyska regeringen, med socialdemokraten Olaf Scholz som blivande förbundskansler, vill på sikt ha en federal europeisk förbundsstat. I närtid vill koalitionen strida för unionens rättsstatsprincip och göra den mindre beroende av energi- och råvaruimport.

Nyheter · Publicerad 11:00, 30 nov 2021

Den nya tyska koalitionen, i form av socialdemokratiska SPD, miljöpartistiska De gröna och liberala FDP, har offentliggjort sitt så kallade ”koalitionsfördrag” för sitt kommande regeringsarbete fram till 2025. Detta har skett i form av ett drygt 170 sidor långt dokument, med rubriken ”Våga mer framsteg”.

Nyhetssajten Europaportalen konstaterar att den kommande regeringen, med hänvisning till den pågående konferensen om EU:s framtid, förklarar att ”konferensen bör utmynna i ett fördragskonvent och leda till vidareutvecklingen av en federal europeisk förbundsstat”.

Den tillkommande tyska regeringen tänker vidare öka trycket mot stater som Ungern och Polen, som anklagas för att inte följa unionens grundläggande rättsstatsprinciper.

Koalitionen förklarar att den stödjer EU-kommissionens beslut att använda en fördröjning av godkännandet av Polens och Ungerns planer för användningen av pengar ur coronaåterhämtningsfonden som piska och uppmanar också EU-kommissionen att snart och ”mer konsekvent” använda sig av de verktyg den har i sammanhanget.

Den kommande tyska regeringen vill vidare att EU ska bli mindre beroende av import av råvaror, energi och digital teknik. Därtill vill den att EU-parlamentet ska ges rätten att föreslå lagar.