Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Sveriges Television, SVT och Utbildningsradion, UR Foto: Jessica Gow / TT

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av kritikerna, Jan Ericsson (M), bröt mot sin partilinje och röstade mot förslaget som även har förkastats av Sverigedemokraterna.

Nyheter · Publicerad 08:28, 18 nov 2018

Riksdagen beslöt i förra veckan att ersätta radio- och tv-avgiften med en ny avgift, public service-avgiften. Det är i verkligheten en skatt som ska tas ut av alla över 18 år med beskattningsbar inkomst. Men kritiker menar att det samtidigt hade behövts en skärpning av kravet på opartiskhet från public service.

”Om vi nu ska tvinga alla svenskar att betala för Public Service är det minsta man kan begära att vi samtidigt skärper upp kravet på opartiskhet och saklighet.”

Det skriver moderaten Jan Ericson på sin blogg med anledning av att han bröt partilinjen och avstod från att rösta när riksdagen förra veckan beslutade om den nya ”tv-skatten”. Alla partier utom Sverigedemokraterna röstade för avgiften. SD menar bland annat att förtroendet för public service inte är tillräckligt högt för att finansieras av skattebetalarna.

Jan Ericson påpekar att han som ledamot i public service-utredningen kommunicerade Moderaternas linje som var att en ny avgift behövde införas parallellt med ett effektivare granskningssystem av SVT, SR och UR.

”Det är en viktig legitimitetsfråga att man först har ett nytt effektivare system för granskning på plats, med tydliga sanktioner när Public Service bryter mot kraven på opartiskhet och saklighet”, skriver Ericson.

Han avstod från att rösta när han konstaterade att partiet till sist fick acceptera avgiften utan ett sådant system på plats.

”Riksdagen har därmed garanterat Public Service en trygg och indexuppräknad intäkt för sex år framåt, utan att ställa några som helst villkor för detta. Man har också beslutat om en tvingande skatt för Public Service utan att samtidigt garantera skärpt granskning av hur bolagen lever upp till kravet på opartiskhet och saklighet. Jag tycker faktiskt det är anmärkningsvärt”, skriver han.

Skatten för public service blir en procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak. För 2019 blir avgiften maximalt drygt 1 300 kronor per person och år. Personer med lägre inkomst får en reducerad avgift. Den nya avgiften tas ut från 1 januari 2019.

Noteras kan också att även avlidna personer kan tvingas betala för public service. I den nya lagen står nämligen att tv-avgiften ska betalas av dödsboet till den avlidne, hela året dödsfallet inträffat. Den som dör i januari betalar alltså tv-avgiften i ytterligare tolv månader via anhöriga.

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...