I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Sveriges Television, SVT och Utbildningsradion, UR Foto: Jessica Gow / TT

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av kritikerna, Jan Ericsson (M), bröt mot sin partilinje och röstade mot förslaget som även har förkastats av Sverigedemokraterna.

Nyheter · Publicerad 08:28, 18 nov 2018

Riksdagen beslöt i förra veckan att ersätta radio- och tv-avgiften med en ny avgift, public service-avgiften. Det är i verkligheten en skatt som ska tas ut av alla över 18 år med beskattningsbar inkomst. Men kritiker menar att det samtidigt hade behövts en skärpning av kravet på opartiskhet från public service.

”Om vi nu ska tvinga alla svenskar att betala för Public Service är det minsta man kan begära att vi samtidigt skärper upp kravet på opartiskhet och saklighet.”

Det skriver moderaten Jan Ericson på sin blogg med anledning av att han bröt partilinjen och avstod från att rösta när riksdagen förra veckan beslutade om den nya ”tv-skatten”. Alla partier utom Sverigedemokraterna röstade för avgiften. SD menar bland annat att förtroendet för public service inte är tillräckligt högt för att finansieras av skattebetalarna.

Jan Ericson påpekar att han som ledamot i public service-utredningen kommunicerade Moderaternas linje som var att en ny avgift behövde införas parallellt med ett effektivare granskningssystem av SVT, SR och UR.

”Det är en viktig legitimitetsfråga att man först har ett nytt effektivare system för granskning på plats, med tydliga sanktioner när Public Service bryter mot kraven på opartiskhet och saklighet”, skriver Ericson.

Han avstod från att rösta när han konstaterade att partiet till sist fick acceptera avgiften utan ett sådant system på plats.

”Riksdagen har därmed garanterat Public Service en trygg och indexuppräknad intäkt för sex år framåt, utan att ställa några som helst villkor för detta. Man har också beslutat om en tvingande skatt för Public Service utan att samtidigt garantera skärpt granskning av hur bolagen lever upp till kravet på opartiskhet och saklighet. Jag tycker faktiskt det är anmärkningsvärt”, skriver han.

Skatten för public service blir en procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak. För 2019 blir avgiften maximalt drygt 1 300 kronor per person och år. Personer med lägre inkomst får en reducerad avgift. Den nya avgiften tas ut från 1 januari 2019.

Noteras kan också att även avlidna personer kan tvingas betala för public service. I den nya lagen står nämligen att tv-avgiften ska betalas av dödsboet till den avlidne, hela året dödsfallet inträffat. Den som dör i januari betalar alltså tv-avgiften i ytterligare tolv månader via anhöriga.

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier