Abort

Ny studie: Tydligt samband mellan abort och depression

En ny studie har funnit ett tydligt samband mellan abort och depression.
En ny studie har funnit ett tydligt samband mellan abort och depression.

Över en tredjedel av alla kvinnor som genomgår en abort i världen drabbas av depression efteråt. Det visar en ny global forsknings­studie.

Publicerad Uppdaterad

Världen idag har tidigare skrivit om samband mellan abort och psykisk ohälsa. Nu har det kommit en stor global studie som stärker sambandet.

Den globala förekomsten av depression efter abort ligger på nästan 35 procent, vilket innebär att mer än var tredje kvinna drabbas, visar studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMC Psychiatry och som uppmärksammas av International Family News och den katolska rörelsen Respekt.

Det är en grupp etiopiska forskare som har gjort en genomgång av vetenskapliga artiklar i ämnet, men på grund av begränsad tillgång till forsknings­litteratur från vissa områden har Nordamerika, Sydamerika och Antarktis uteslutits från studien. De områden som ingår i studien, inklusive Asien, Afrika och Europa, står dock för cirka 87 procent av den globala befolkningen och majoriteten av världens aborter.

Forskarna fann att depression efter abort är betydligt vanligare i låg- och medel­inkomst­länder (43 procent) än i höginkomst­länder (25 procent). Man fann också variationer mellan olika regioner, där östra Medelhavs­området hade den högsta förekomsten av depression efter abort, följt av Asien, Afrika och Australien. Europa hade den lägsta förekomsten. Varför det skiljer sig åt på detta sätt mellan olika delar av världen framgår inte av studien.

International Family News skriver att forskningsresultaten väcker frågor angående amerikanska abort­förespråkande gruppers ”starka förnekelse” av att aborter kan leda till mentala hälsoproblem.

Världen idag har även skrivit om enskilda personer som vittnat om psykisk ohälsa efter att ha gjort abort. 

– Vi borde börja prata med unga kvinnor om det [baksidan med abort] i stället för att demonisera det. Vi måste förstå skadan, för det är väldigt skadligt, har exempelvis den kända sångerskan Kaya Jones sagt. 

Powered by Labrador CMS