Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Ny studie: Mindfulness kan leda till depression

Meditation och mindfulness kan leda till ångest, depression och till och med självmordstankar. Detta enligt en ny studie som bland andra SVT nu rapporterar om. Trots riskerna rekommenderas ofta såväl mindfulness som yoga inom den svenska vården.

Nyheter · Publicerad 17:00, 8 sep 2020

Världen idag har vid ett flertal tillfällen berättat om psykisk ohälsa och annan problematik som kan komma ur praktiker som yoga och mindfulness. En studie som presenteras i tidskriften Acta Psychiatrica Scandinavica visar nu att för drygt åtta procent har mindfulness och meditation lett till effekter som ångest och depression.

Forskarna har analyserat över 80 olika studier om meditation och mindfulness, och kommit fram till att det inte är ovanligt med negativa effekter, även hos personer utan tidigare psykisk ohälsa, uppger SVT.

De vanligaste ”biverkningarna” är ångest och depression, men man har också funnit fall där personer fått psykoser, panikattacker och självmordstankar efter meditation. Forskarna bakom studien vill nu se att man fortsätter granska individers olika erfarenheter av dessa behandlingar.

Svenska experter menar att det kan handla om att människor möter obearbetade trauman när de mediterar.

Alexander Rozental, legitimerad psykolog och forskare vid Karolinska Institutet, säger till SVT att behandlingar som är ”potenta nog att ha positiv inverkan” också kan anses så verksamma att de ”skulle kunna leda till negativ inverkan på vissa individer”.

Mindfulness har, liksom yoga, sina rötter österländsk andlighet, i buddism och hinduism. Flera kristna debattörer betonar att man också måste ta hänsyn till den andliga och religiösa verkligheten för att förstå de effekterna av dessa praktiker.

– Ingen yoga är neutral och oskyldig, inte heller medicinsk yoga. Rötterna är i österländska religioner och man öppnar sig för ockulta krafter när man gör yogaövningar, har till exempel kristna föreläsaren Gertrud Storsjö tidigare sagt till Världen idag.

Ingen yoga är neutral och oskyldig, inte heller medicinsk yoga.

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier