På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin

Ny rysk lag skakar kristna: "Stor osäkerhet"

President Vladimir Putin ska nu ha undertecknat den lag som bland annat riskerar att strypa kristet arbete i Ryssland. Nu säger kristna i landet att man är beredda att återigen gå under jorden för att utöva sin tro.

Nyheter · Publicerad 10:14, 8 jul 2016

Världen idag har tidigare berättat om att ryska duman fattat beslut om lagen men där kyrkor över hela Ryssland bett, fastat och vädjat om att president Putin inte skulle underteckna lagen. Men enligt medieuppgifter gjorde han det i torsdags.

Rauli Lehtonen, ordförande i Pingst Internationellts regionråd för Eurasien, kallar lagen ”något av det mest negativa och begränsande sedan Chrustjovs antireligiösa kampanj startades på 1950-talet”. 

Lagen kan komma att begränsa alla missionärers möjligheter till insatser inom ramarna för enbart registrerade organisationer och kan stänga dörrarna för insatser i områden av Ryssland där det kristna budskapet inte är spritt.

Och nu är ryska kristna beredda att gå under jord, så som skedde under Sovjettiden, för att få fortsätta utöva sin tro.

“Det kommer inte att stoppa oss från att tillbe och dela vår tro. Missionsbefallningen är inte bara för tider av frihet”, säger en kristen röst inifrån Ryssland enligt Christian Today.

– Jag tror fortfarande många upplever stark osäkerhet för man vet inte vem som ska utfärda tillstånd och dokument som krävs för att få jobba med mission. Det blir en nyckelfråga. Det är det som blir kontrollmekanismen vilka som får arbeta med församlingsplantering, mission och evangelisation, säger Rauli Lehtonen.

Själv tror han att myndigheterna till en början kommer att statuera några exempel och vara hårda.

– Men det måste vara nästan omöjligt att kontrollera i alla regioner.

Kyrkoledare från alla protestantiska rörelser har uttryckt oro och hållit kampanjer där man vädjat om att presidenten inte ska underteckna lagen. Exakt hur den kommer att slå är dock långt ifrån säkert. Rauli Lehtonen berättar om två olika scenarier.

– Det är fortfarande färre än 50 procent av kyrkorna som har egna lokaler, mycket tyder på att det blir svårare att hyra ut lokaler för religiöst bruk. Man kan gå tillbaka till Sovjettiden, där kyrkan blir mer underjordisk och man samlas i hem. Men även att samlas i hem blir förbjudet om man ska arbeta mot icke-medlemmar.

– Det mest positiva jag hört är en av de lutherska ledarna som inte var så orolig utan menade ungefär att lagen är mer avsedd för att kunna kontrollera muslimsk extremism.

Klart står i alla fall att ryska kristna i dag är starkt oroade över hur framtiden kommer att se ut.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier