Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Transpersonen Lia Thomas, som är född man, får inte fortsätta simma hem guld och sätta rekord inom damsimningen i och med nya regelverket. Foto: John Bazemore/AP/TT

Ny regel stoppar transsimmare från att tävla i damklassen

Transpersoner som inte har bytt kön före 12 års ålder får inte längre tävla i simningens damklass. I Sverige applåderas beslutet.

– Det innebär att kvinnoklassen blir skyddad. Det blir en viktig rättviseaspekt, säger Pia Zätterström, ordförande i svenska simförbundet, till SVT Sport.

Nyheter · Publicerad 15:00, 21 jun 2022

Världen idag har vid flera tillfällen skrivit om debatten kring transpersoners vara eller inte vara inom damidrotten. Nyligen fattade internationella simförbundet (Fina) beslut om att endast den som genomgått en könskorrigering från man till kvinna före 12 års ålder ska tillåtas tävla i damklassen, uppger SVT Sport.

Världen idag har berättat om hur Lia Thomas, transperson som är född man, vunnit titlar samt simmat på nya häpnadsväckande rekordtider inom damsimningen. Finas nya besked innebär att Lia Thomas nu förbjuds att tävla mot kvinnor.

Beslutet togs i samband med en extrainsatt kongress i Budapest, där man beslutade om framtida tävlingsbestämmelser för transpersoner inom simningen. 196 röstade för den nya regeln medan 42 var emot och 36 röstade blankt, uppger SVT Sport.

– Det var ett beslut i rätt riktning. Det innebär att kvinnoklassen blir skyddad. Det blir en viktig rättviseaspekt, säger Pia Zätterström, ordförande i svenska simförbundet, till SVT Sport.

Finas ordförande Husain Al-Musallam sade vid kongressen att det inte var ett lätt beslut att fatta.

– Det är en jättesvår och komplex situation. Våra idrottare måste komma i första hand och när jag säger idrottare så menar jag varenda idrottare. Det här är en policy som inte kommer att stödas av vissa av våra idrottare som är transpersoner, sade Al-Musallam enligt SVT Sport.

Fina uppges ha tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda så kallade öppna klasser där transpersoner tillåts delta.

– På kongressen diskuterades ju inkludering och det är inte så att kongressen har fattat ett beslut om att transpersoner inte ska känna sig välkomna, utan presidenten sade att han vill tillsätta en arbetsgrupp för att se till att transpersoner ska kunna känna sig inkluderade, säger Pia Zätterström.

Det blir en viktig rättviseaspekt.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10