Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ny larmrapport om hoten mot kristna

Intensiv förföljelse som närmast kan beskrivas som folkmord på kristna pågår i Mellanöstern. Det fastslås i en ny rapport framtagen på initiativ av Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt. ”Den obekväma sanningen är att den överväldigande majoriteten (80 procent) av förföljda troende är kristna”, enligt rapporten.

Nyheter · Publicerad 11:50, 13 maj 2019

De senaste två decennierna har förföljelsen lett till en ”exodus” där hundratusentals kristna fått fly. Miljoner kristna har drivits från sina hem, många har kidnappats, dödats, fängslats och blivit diskriminerade, konstaterar rapporten enligt The Guardian.

”Vi har alla somnat på vår vakt när det gäller förföljelsen av kristna”, säger Jeremy Hunt och menar att västvärldens kristna arv gjort att det dröjt för länder som Storbritannien att erkänna den extrema utsattheten hos kristna globalt.

Rapporten framhåller att kristna utgjorde 20 procent av befolkningen i Mellanöstern och Nordafrika för hundra år sedan. I dag är den siffran knappt fyra procent.

I en kommentar i Svenska Dagbladet slår Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare i Svenska evangeliska alliansen, fast att även andra undersökningar belyser de akuta hoten mot kristna.

Han hänvisar till rapporter från Pew Research Center och en stor amerikansk rapport om religionsfrihet som kom nyligen.

”Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen och förföljelsen accelererar”, konstaterade medverkande i rapporten från Pew Research Center.

Rudenstrand ger exempel på det han beskriver som oförmågan hos politiker i väst att förstå allvaret i förföljelsen av Jesustroende.

”Mitt under IS folkmord på kristna och andra minoriteter utsåg utrikesminister Margot Wallström även ett särskilt sändebud mot islamofobi och antisemitism – men inte för utsatta kristna”, skriver han.

Att statsminister Stefan Löfven så tydligt i en Facebookpost efter dåden mot kyrkor i Sri Lanka poängterade att attackerna riktades mot just kristna är dock ”ett välkommet steg framåt”, skriver Jacob Rudenstrand.

Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen och förföljelsen accelererar.

Hon läste Staksets bok – kom till tro på Gud

Vittnesbörd. En av dem som kommit till tro genom Sebastian Staksets bok är Linda Eriksson. Hon hade alltid lidit av ångest och tyckte att livet var meningslöst,...

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Väktare sätts in efter prideuppståndelse

Sölvesborg. Väktare sätts in i Sölvesborgs kommunhus efter uppståndelsen kring kommunens stopp för användning av prideflaggan. Kommunchefen Lars Ericsson anser...