Det är i en debattartikel i Expressen som debattören och författaren Henrik Jönsson ger exempel på innehåll i SVT och SR den senaste tiden. Han nämner att man avkrävt Spotify ansvar för att folk lyssnar för lite på kvinnliga artister, ifrågasätter matföretag för påstådd bristande ramadanreklam och att SVT:s Rapportredaktion gjorde med en slags rättelse efter att en intervjuad SD-politiker hade kallat vänstertidningen Dagens ETC för vänsterextrem.
”Denna trojka av polariserande prioriteringar följdes sedan av att Sveriges Radio avslutade sin närvaro på nätplattformen Twitter”, skriver Jönsson.
Detta skedde efter att Twitter tillfälligt märkt public service-bolagen som offentligt finansierade, något som i ett P3-program beskrevs som ”del av Elon Musks kulturkrigande”.
Jönsson menar att SVT, SR och UR själva är med och bidrar till kulturkrig och polarisering, något han tycker syns i förtroendesiffrorna. För enligt Medieakademins senaste förtroendebarometer ligger vänstersympatisörers förtroende för SVT på mellan 90 och 80 procent. Men endast 29–55 procent av moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater känner förtroende för bolaget.
”För en medieorganisation med det uttalade uppdraget att verka ’i allmänhetens tjänst’ är denna radikala förtroendepolarisering inte att betrakta som något annat än tjänstefel”, skriver Jönsson.
Det är inte nödvändigtvis så att det finns en medveten partisk vänsteragenda, enligt Jönsson, men när radikala identitetspolitiska åsikter och intersektionell maktanalys återkommande tillämpas eroderas förtroendet hos många svenskar, menar han.
Ronie Berggren, USA-kännare och konservativ skribent, påtalar i ett Facebookinlägg att svenska journalister generellt är dåliga på att lyfta fram personer som är insatta i kontroversiella debatter och frågor.
Han tar abortkritik och den ”kristna högern” som exempel. Svenska journalister åker hellre till USA, och försöker spegla denna grupp utan att förstå dess bevekelsegrunder, än att intervjua insatta personer på hemmaplan, menar han.
”Men ignorerar helt att dessa miljöer även finns i Sverige – som inte bara har god insikt i de amerikanska miljöerna, utan framför allt bär upp exakt samma tankegods som dessa, och således skulle kunna förklara argumenten mycket bättre”, skriver Berggren.
Företrädare för SVT och SR har vid flera tillfällen avfärdat påståenden om ideologiskt snedvriden rapportering. När Sveriges Radios vd Cilla Benkö 2021 i P1:s program Studio Ett fick frågor om en mätning som visade att fyra av tio uppfattade public service-bolagen som vänsterlutande menade hon att det saknas belägg för detta.
– Jag tror att det är väldigt svårt att förhålla sig till en debatt där det finns väldigt högljudda personer och starka krafter som vill få folk att tro att vi är ett medium som står vänster om mitten. Det är vi inte, sade hon och hänvisade till forskning som visar att man klarar kravet på opartiskhet.