Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

I ännu en attack mot kristna dödades minst fyra personer förra söndagen av islamistiska Al Shabaab. Bilden är från attacken mot universitetet i Garissa i april förra året. Foto: Sayyid Azim / AP / TT​

Ny dödlig attack mot kristna i Kenya

Minst fyra kristna mördades förra söndagen av somaliska islamister i nordöstra Kenya. Ett av offren halshöggs, enligt vittnesuppgifter.

Nyheter · Publicerad 10:07, 8 feb 2016

Det var i en attack under natten till söndagen den 31 januari som terrorister från somaliska islamistgruppen al-Shabaab riktade in sig på ett kristet område i den kenyanska byn Mapomoroko.

En överlevande, som lyckades fly sedan han blivit skjuten i handen, berättar från sjukhuset för Morning Star News om attacken. Fem eller sex beväpnade somalisktalande män i militäruniformer sköt ihjäl två kristna, halshögg en tredje och dödade minst en till genom att tända eld på hans hus, berättar den överlevande, som vill vara anonym.

– Jag kunde inte förstå dem så de sköt mig i handen, men jag lyckades fly medan grannen som var med mig halshöggs av de andra angriparna, berättar han för Morning Star News.

– När jag blödande flydde för mitt liv kunde jag se två brinnande hus. De som attackerades var kristna. Jag är mycket säker på att angriparna var ute efter kristna.

al-Shabaab tog senare på sig dådet i samtal till nyhetskanalen Al Jazeera.

– Våra kämpar attackerade icke-troende i det ockuperade muslimska landet Lamu, sade en talesman, rapporterar Morning Star News.

Den islamistiska terrorgruppen betraktar delar av norra Kenya som muslimskt territorium och utför ofta attacker över gränsen.

– Det här är tredje gången som området attackerats och vi har förlorat flera kristna, säger den överlevande från söndagens angrepp.

Det finns också uppgifter från flera källor om att ett antal personer kidnappades vid söndagens dåd.

– De kristna upptäcker nu att en del av deras grannar saknas, berättar en pastor för Morning Star News.

Kenyanska styrkor deltar i den insats som Afrikanska unionen, AU, gör i Somalia för att bekämpa al-Shabaab. Med det som motiv attackerar al-Shabaab både militära och civila mål i Kenya. Den 15 januari meddelade terrorgruppen att man dödat 63 kenyanska soldater vid en AU-bas i Somaila. Kenyas president Ehuru Kenyatta bekräftade attacken mot militärbasen, men sade inget om antalet döda, skriver Financial Times.

al-Shabaab ligger bakom en rad brutala terrordåd, däribland blodbadet på universitetet i Garissa i Kenya i april förra året, då 148 personer dödades. Angriparna skilde på kristna och muslimska studenter och de kristna sköts till döds.

Universitetet öppnade på nytt i januari, efter att ha hållit stängt i nio månader.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier