Det var under onsdagens utrikespolitiska debatt i riskdagen som Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson lyfte fram partiets synpunkter på Ann Lindes utrikesdeklaration.
”Även om detta inte nämns i utrikesdeklarationen är kristna den mest förföljda gruppen i världen, och situationen har förvärrats under den tid som världen har plågats av pandemin”, sade Lars Adaktusson bland annat.
Avslutningsvis menade han att regeringens ovilja att erkänna både det armeniska folkmordet 1915 och folkmord på assyrier/syrianer och kaldéer 2014 innebar ”att svika de svagaste och de mest utsatta”.
Ann Linde valde inte att beröra något av det som Lars Adaktusson lyft fram, utan använde sin replik till att tala om aborter.
”Vi känner ju alla till Lars Adaktussons motstånd mot abort och hur han röstade nej till abort 22 gånger i Europaparlamentet”, sade hon, och avkrävde kristdemokraten kommentarer till Polens ändrade abortlag och ”diskriminering mot hbtqi-personer”.
Lars Adaktusson bet tillbaka mot vad han betecknade som ”lögn och förtalsliknande uppgifter”.
”Jag trodde inte att jag skulle höra Sveriges utrikesminister sjunka så lågt i sin argumentation”, sade han, och underströk att han inte röstat mot abort i Europaparlamentet, utan mot att abortfrågan skulle föras upp på EU-nivå.
”Var vänlig och respektera min uppfattning! Den är densamma som mitt partis uppfattning i den här frågan. Och jag är glad över att det i den här riksdagen finns åtta partier som står för lagliga och säkra aborter. Det gör Kristdemokraterna, det gör jag, och det gör jag även när det gäller tillgången till abort utanför landets gränser. Det som vi anser är rätt och riktigt i vårt land är naturligtvis rätt och riktigt också i andra länder”, sade han.
Svaret räckte inte för Ann Linde, som fortsatte att fråga Lars Adaktusson hur han såg på Polens abortlagar, liksom på Sveriges arbete med ”sexuell och reproduktiv hälsa” och hbtq-personers rättigheter globalt.
”Vad är utrikesministern ute efter? Det här är något slags misstänkliggörande som snarast är ett symtom på den svartmålning som Socialdemokraterna har slagit in på”, genmälde Lars Adaktusson, efter att ha förklarat att KD markerat mot både Ungern och Polen i dessa frågor.
Nästa talare, Centerns Kerstin Lundgren, fortsatte på samma spår och avkrävde Lars Adaktusson ”en tydlig markering” för att visa att KD ”fullt ut står upp för kvinnors sexuella hälsa och reproduktiva rättigheter”.
”Det finns inte några som helst förslag om att inskränka kvinnors rättigheter, kvinnors frihet eller kvinnors rätt till sina egna kroppar”, svarade Lars Adaktusson, som samtidigt ifrågasatte att frågan ställdes just till KD.
Journalisten Nuri Kino reagerade kraftfullt på Ann Lindes sätt att bemöta Lars Adaktusson i debatten.
”Hennes ointresse för offer för ett pågående folkmord är inget annat än en skandal. Att hon dessutom försöker föra bort fokus från förföljelsen av kristna globalt och specifikt mot assyrier/syrianer/kaldéer och armenier är inget annat än ett övergrepp på offren”, skriver han och uppmanar utrikesministern och Socialdemokraterna att be om ursäkt ”till alla förföljda kristna i världen och specifikt till oss kristna från Mellanöstern”.
Även Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare vid Svenska evangeliska alliansen, är kritisk.
”Väldigt märkligt av Ann Linde att sänka utrikespolitiska debatten när Lars Adaktusson tar upp religionsförföljelsen av muslimer och kristna i Kina, Irans och Rysslands maktambitioner, IS folkmord på etnoreligiösa minoriteter samt hur kristna är världens [mest] förföljda grupp – genom att tala om abortmotstånd”, skriver han på Facebook.