Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Nu ska korset bäras genom hela Sverige

I Haparanda börjar på måndag den ekumeniska korsvandring som har planerats sedan förra året. Målet är att korset ska bäras till Ystad och att Jesu budskap ska predikas längs vägen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 28 maj 2020

Sångaren och evangelisten Alf Lax, med hemvist i Alingsås, var den som först fick idén till korsvandringen. Han berättar för Världen idag att allt började när han var på ett möte i Smyrnakyrkan i Göteborg 2015, där det svensk-amerikanska sångarparet Evie och Pelle Karlsson medverkade och Pelle Karlsson talade om hur avkristnat Sverige har blivit.

Alf Lax fick då en tanke om att korset borde resas rent fysiskt i Sverige. 

— Då var det som om det kom en röst eller stark tanke: ”Det kan väl du göra Alf?”, minns han. 

När den då 63-årige och inte speciellt vältränade Alf gick ut ur kyrkan var han övertygad om att det här var något han skulle göra. Planen blev sedan att gå med ett träkors från Göteborg till Stockholm. 

— Så jag reste mig ur tv-soffan den sommaren och gick iväg. För mig som var otränad blev det en fysisk ansträngning, men när jag kom upp till Stockholm kändes det som om jag skulle kunna gå till Kiruna, säger Alf Lax. 

Det var under denna första korsvandring som han fick idén om att ena kristna från olika samfund i en stafettkorsvandring från norr till söder. Tillsammans med Mats Nyholm i S:ta Clara församling i Stockholm började Alf Lax sedan, under förra året, arbeta för att projektet skulle bli av i år, vilket Världen idag berättade om i november. 

Än så länge har inte så många korsbärare anmält sig som gruppen hade hoppats, så hela vandringen är inte planerad. Det är dock klart att korset börjar färdas från Haparanda på måndag den 1 juni och att det finns de som kan bära det hela vägen till Umeå. 

— Från första juli behöver vi folk. Vi är i Umeå den 30 juni, därifrån har vi sträckor som behöver bemannas. Jag tror att vi kan lyckas med det, säger Alf Lax. 

Att coronapandemin har slagit till ser initativtagaren inte som något hinder, men han påpekar att de som går med korset får vara noga med att hålla avstånd och undvika närkontakt. På de platser dit korset kommer är planen också att ha utomhusmöten där det finns förutsättningar för detta. 

— Vi får följa restriktionerna. Vi ser en poäng i att gå just nu i de här corona­tiderna. Det är en kärlekshandling till vårt land, säger Alf Lax. 

Rutten från Haparanda till Ystad är i stort sett utstakad. Korset är tänkt att anlända till sin slutdestination i början av oktober. Sträckan är uppdelad på dagsetapper på omkring ett par mil, om än med viss variation.

Vi får följa restriktionerna. Vi ser en poäng i att gå just nu i de här coronatiderna. Det är en kärlekshandling till vårt land.

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda