Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Nu samlas politiker i Malmö för att motverka judehatet

I dag inleds Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Stats- och regeringschefer från ett 50-tal länder var inbjudna, men bland dem som hittills tackat ja är en hel del bara ambassadörer. Israels president Herzog deltar dock på länk och Frankrikes Macron skickar en förinspelad videohälsning.

Nyheter · Publicerad 09:00, 13 okt 2021

Totalt 44 länder deltar enligt regeringskansliets lista på mötet, men en del av dem medverkar på distans. Några skickar enbart ett förinspelat tal. Som USA, där utrikesminister Antony Blinken skickar ett förinspelat tal, liksom Frankrikes president Emmanuel Macron.

Israels president Isaac Herzog deltar via länk, men skickar även minister Nachman Shai som sköter Israels kontakter med judar i diasporan till Malmö.

Albanien skickar sin premiärminister Edi Rama och Finland sin statschef – president Sauli Niinistö. Men annars består gästlistan till Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism av många ambassadörer och ministrar.

Bland de länder som enbart skickar ambassadörer finns bland annat Argentina, Australien och Moldavien. Danmark skickar sin justitieminister Nick Hækkerup (S) och Norge representeras av Sverigeambassadören Aud Kolberg.

Katolska kyrkan kommer att ha en representant på plats, liksom forskningscentret Yad Vashem för Förintelsens offer i Jerusalem, FN och EU.

Representanter för de stora sociala medieplattformarna Facebook, Google och Tiktok är också på plats och bland de tio civila organisationer som kommer till Malmö märks Judiska världskongressen (WJC) samt Amerikanska judiska kommittén (AJC).

Forumet ska behandla fyra teman: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpande av antisemitism och andra former av rasism. Konferensens mål är att deltagarna ska presentera egna konkreta och framåtsyftande åtaganden på området.

Totalt väntas 350 till 400 deltagare vara på plats på Malmömässan i Hyllie, och ännu är deltagarlistan inte helt klar.

Värd för konferensen är den svenska regeringen. Statsminister Stefan Löfven hoppas att eventet ska göra en skillnad i realiteten. Han menar att sociala medier bär ett stort ansvar för att antisemitismen inte får ytterligare spridning och hoppas att de sociala mediejättarna gör egna åtaganden under konferensen.

Hur ska du se till att det ni får med er härifrån Malmökonferensen inte bara blir tomma ord?

– Alla de inbjudna – nu har vi 44 länder, elva internationella organisationer och tio civilorganisationer – har blivit uppmanade att göra åtaganden på denna konferens. Inte bara komma hit och för att leverera tal, säger Löfven.

Antisemitismkonferensen

Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism arrangeras av regeringen den 13 oktober.

Forumet kommer att behandla fyra teman: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen,antisemitism på sociala medier samt bekämpande avantisemitism och andra former av rasism.

Konferensens mål är att deltagarna ska presentera egna konkreta och framåtsyftande åtaganden på området.

Inbjudan har gått ut till stats- och regeringschefer, forskare och experter från ett 50-tal länder. Även representanter för de stora sociala medieplattformarna, Facebook, Twitter, Google och Tiktok är inbjudna.

Totalt väntas 350 till 400 deltagare vara på plats på Malmömässan i Hyllie.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier