Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Nu öppnar kyrkor för fysiska gudstjänster

I tisdags lättade restriktionerna och på söndag blir det på många håll nypremiär för gudstjänster som inte endast är digitala. Upp till 50 deltagare får samlas inomhus och max 500 utomhus.

Livets Ord i Uppsala och Pingstförsamlingen i Lidköping är två församlingar som bjuder in till stora utomhusgudstjänster på söndag.

Nyheter · Publicerad 08:02, 4 jun 2021

I flera månader har kyrkor och samfund hållit sina gudstjänster och möten utan besökare och i stället sänt via webben. Från och med tisdagen den 1 juni blir det möjligt att fira gudstjänst med som mest 50 personer på anvisade platser inomhus, och max 500 utomhus.

Många kyrkor fortsätter ändå att sända digitala gudstjänster, även om de nu välkomnar deltagare i sina fysiska kyrkorum – eller utomhus.

Livets Ord i Uppsala fortsätter med digitala gudstjänster hela sommaren, men söndagarna den 6 juni och 13 juni bjuder man in till gudstjänst för upp till 500 deltagare på den stora parkeringen vid kyrkan.

Bokar sin plats gör man via hemsidan.

Även Kungsportskyrkan i Hus­kvarna förbereder en söndags­gudstjänst utomhus denna söndag klockan 10.30. Tillsammans­gudstjänsten, som man kallar den, hålls utanför kyrkan.

Pingstförsamlingen i Lidköping firar gudstjänst utomhus på Framnäs IP klockan 14.00 på söndag.

”Det blir festkänsla ... Kom med och dela denna glädje…!! Känns nästan overkligt…”, skriver församlingen på sin hemsida.

Även Västerkyrkan i Hässleholm, som ägs av EFS missionsförening, planerar att hålla de flesta av sommarens gudstjänster på kyrkbacken.

Men många andra öppnar sina kyrkorum för besökare inomhus.

I Stockholm bjuder Kungliga hovförsamlingen in till Slottskyrkan för gudstjänst den 6 juni klockan 11.00. Max 50 deltagare släpps in, och alla kommer att anvisas en plats i kyrkorummet.

Även Enebykyrkan, en Equ­menia­församling i Ene­by­berg utanför Stock­holm, öppnar för 50 deltagare i gudstjänsterna. Deltagarna får anvisade platser, och personer i samma hushåll kan sitta tillsammans. 

Från och med söndagen börjar även Pingstkyrkan i Falkenberg med fysiska gudstjänster, med 50 besökare som max, samtidigt som man fortsätter att sända på nätet.

Flera kyrkor ber gudstjänstdeltagare att anmäla sig i förväg via internet, så som Pingst Varberg, Ulriksbergskyrkan i Växjö och Korskyrkan i Stockholm.

Equmeniaanslutna Immanuelskyrkan i Stockholm välkomnar 50 personer till anvisade platser för söndagsgudstjänster den 6, 13 och 20 juni.

Dessutom återupptar Hillsong sina så kallade mikrogudstjänster den 6 juni. Konceptet infördes i höstas, och innebär att max 50 föranmälda personer träffas och tillsammans följer ett förinspelat möte.

Eftersom det måste vara en meter mellan alla deltagare inomhus vid anvisade platser, tar en del kyrkor emot färre. När Equmeniakyrkan i Sävedalen på söndag har gudstjänst med dop och medlemsintagning erbjuder man 30 platser. Även denna församling sänder gudstjänsten online.

I Falu pastorat har man mätt golvytorna för att beräkna hur många gudstjänstdeltagare som kyrkorna kan ta emot, berättar Sofia Mogård, präst och biträdande kyrkoherde i Falun, för Dalarnas Tidningar.

Efter 15 månader utan att kunna samlas i församlingsfamiljen kan vi äntligen komma samman åtminstone 500 i taget, utomhus!

Lättade restriktioner

Den 1 juni träder nya riktlinjer i kraft för allmänna sammankomster, dit gudstjänster och andra religiösa samlingar räknas.

Inomhus får upp till 50 personer samlas om det finns anvisade sittplatser. Om inte, så kvarstår maxantalet på åtta personer.

Utomhus får upp till 500 personer samlas om det finns anvisade sittplatser. Om inte, får man vara som mest 100 personer.

Varje anvisad plats måste hålla ett avstånd om minst en meter åt varje håll till nästa plats. Beroende på lokalens eller platsens storlek och utformning kan det innebära att färre deltagare än vad som anges maximalt i förordningen får delta (men inte färre än 8 personer).

Från och med den 1 juni öppnas även för lägerverksamhet i mindre skala.

Om smittspridningen fortsätter att minska införs ytterligare lättnader den 1 juli.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10