Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Nu öppnar Israel upp konserter igen – för vaccinerade

Efter att Israel vaccinerat en stor del av befolkningen och kunnat se minskad smittspridning hölls återigen flera konserter i landet under förra veckan. Men bara personer med bevis på att de blivit vaccinerade mot covid-19 eller tillfrisknat från sjukdomen fick gå.

Nyheter · Publicerad 18:00, 3 mar 2021

Den israeliska tidningen Times of Israel beskriver bland annat en konsert som hölls utomhus i Tel Aviv på onsdagen, med den välkända och omtyckta, snart 70 år gamla, israeliska sångerskan Nurit Galron.

Konserten var en av de första som hölls i landet efter det avbrott för kulturella evenemang som har varat i elva månader.

– Det här är så spännande. Vi är så glada över att vara här i dag. Det är otroligt efter att ha stannat hemma i ett år, säger en kvinnlig konsertbesökare till nyhetsbyrån Reuters.

Konserten med Galron, som hölls i amfiteatern i den stora Hayarkonparken, några kilometer från havet, kunde dock inte besökas av vem som helst. I ett videoklipp från den franskspråkiga versionen av nättidningen Huffpost, med bild och ljud från Reuters, kan man se hur besökarna håller upp sina så kallade ”Gröna pass”, som var ett krav för att de skulle få gå på konserten.

För att få ett grönt pass måste israelerna antingen ha fått båda doserna vaccin mot covid-19, alternativt ha blivit smittade av sjukdomen och tillfrisknat.

Medan köpcentrum, bibliotek, muséer, kaféer och vissa religiösa platser är öppna för alla så krävs det gröna passet för dem som vill gå på kultur- eller sportevenemang samt till idrottsanläggningar och restauranger, specificerar Huffpost.

– Efter att ha stannat hemma i ett år i en slags isolerad miljö så känns det fantastiskt att gå ut och uppleva föreställningar i offentligheten, konstaterar konsertbesökaren Doron Zicher.

Andra konserter som hölls under förra veckan var, enligt Times of Israel, en föreställning med den populära popmusikern Idan Raichel i stadshuset i Herzliya i nordvästra Israel och en föreställning med popsångerskan Miri Mesika i konserthuset Pisgat Ze’ev i Jerusalem.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00