Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Däck brändes och polisbilar utsattes för skadegörelse då människor i Malmö protesterade mot en koranbränning. Foto: TT

Nu inleds rättegång för upploppet i Malmö

Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse. Sex personer har kunnat pekas ut i upploppet i Rosengård som följde efter en uppmärksammad koranbränning.

Nu ställs de inför rätta i Malmö tingsrätt.

Nyheter · Publicerad 11:00, 27 nov 2020

I slutet av augusti initierade Rasmus Paludan, partiledare för det danska partiet Stram Kurs, en koranbränning i Malmö som genomfördes utan polisens tillstånd. Koranbränningen filmades och lades ut på nätet, något som väckte starka känslor och till slut urartade.

Sedan dess har fem män och en kvinna, en i 30-årsåldern och resten mellan 16 och 17 år, åtalas för våldsamt upplopp. Samtliga är bosatta i Malmö. I ytterligare två fall, varav ett rör en person under 15 år, har förundersökningen lagts ner.

Misstankarna kring upploppet tas upp i rätten i dag, fredag. Rättegångens första dag är vigd åt andra åtalspunkter mot en av de misstänkta. Det rör den 30-årige mannen, som utöver upploppet misstänks för blåljussabotage och försök till sådant vid tre olika tillfällen, varav ett sabotageförsök ska ha inträffat utanför Rättscentrum i Malmö i början av augusti.

Mannen identifierades eftersom han lade ut en film på sig själv när han försökte tömma däcken på en polisbil på luft, något Sydsvenskan tidigare rapporterat om.

Rasmus Paludan stoppades från att resa in i Sverige den aktuella dagen och fick samtidigt ett tvåårigt inreseförbud till landet. Sedan dess har Paludan, som har en svensk pappa, blivit svensk medborgare.

Pulka-debatt avslöjar en ny syn på döden

Ledare Vår syn på livet formar vår syn på döden. Allteftersom den sekulära individualismen tar över som... lördag 23/1 00:00

Internt tryck får SD-topp att backa från abortfråga

Politik. Sverigedemokraten Björn Söder återkallar sin riksdagsfråga där han skrev att 42 miljoner ofödda... lördag 23/1 12:00

”Vi får öva på att dela livet”

Lärjungaskap. På Ralingsåsgården precis utanför Aneby befinner sig ett härligt gäng ungdomar och unga vuxna som...