Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Nu har musiken tystnat i Afghanistan

För första gången på tjugo år vaknade afghanerna i tisdags upp till ett land utan några amerikanska soldater. Nu är det talibanerna som styr – och i Kabul och andra städer har musiken tystnat.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 sep 2021

Redan innan det sista amerikanska militärflyget lämnade Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul under natten mot tisdagen hade ljudkulissen i den afghanska huvudstaden börjat förändras.

De som blev kvar när västmakterna lämnade Afghanistan efter tjugo år anpassar sig nu till sina nya herrars ideologi – som inte ser med blida ögon på musik.

Hittills har talibanerna vinnlagt sig om att framstå som försonliga och samarbetsinriktade, och några generella förbud mot offentlig underhållning av det slag som förekom under skräckväldet 1996–2001 har ännu inte utfärdats.

Kulturyttringar är tillåtet, enligt rörelsen, så länge de inte strider mot sharialagar eller landets islamiska kultur. Verkligheten ser dock annorlunda ut. I landets andra största stad Kandahar har talibanmyndigheterna beordrat radiokanaler att sluta spela musik och stänga av sina kvinnliga presentatörer.

För många afghaner krävs dock ingen formell order för att förändra sina vanor.

Utanför Kabuls skönhetssalonger har färgglada skyltar målats över. Många har bytt ut jeansen mot traditionella kläder och de radiokanaler som fortfarande spelar musik har lagt om sina spellistor – i stället för persisk popmusik hörs nedstämda, patriotiska sånger.

– Det är inte så att talibanerna har krävt att vi ska ändra något. Vi ändrade tablån ändå eftersom vi inte vill att talibanerna ska tvinga oss att lägga ned, säger Khalid Sediqqi, producent på en privat radiokanal i Ghazni.

– Dessutom är ingen i landet på humör för underhållning. Vi är alla i chock, jag vet inte ens om någon lyssnar på radio längre, fortsätter han.

Under de tjugo åren av väststött styre har en brokig populärkultur frodats i Kabul och flera andra städer i landet, med extravaganta frisyrer, energidrycker, turkiska tv-serier och svängig musik.

Nu kan det vara slut på detta, om man får tro ledande talibaner.

– Vår kultur har blivit toxisk med ryskt och amerikanskt inflytande överallt, till och med i maten vi äter. Det måste folk inse och göra de förändringar som krävs, säger en befälhavare i rörelsen.

– Det kommer att ta tid, men så måste det bli.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier