Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Nu har musiken tystnat i Afghanistan

För första gången på tjugo år vaknade afghanerna i tisdags upp till ett land utan några amerikanska soldater. Nu är det talibanerna som styr – och i Kabul och andra städer har musiken tystnat.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 sep 2021

Redan innan det sista amerikanska militärflyget lämnade Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul under natten mot tisdagen hade ljudkulissen i den afghanska huvudstaden börjat förändras.

De som blev kvar när västmakterna lämnade Afghanistan efter tjugo år anpassar sig nu till sina nya herrars ideologi – som inte ser med blida ögon på musik.

Hittills har talibanerna vinnlagt sig om att framstå som försonliga och samarbetsinriktade, och några generella förbud mot offentlig underhållning av det slag som förekom under skräckväldet 1996–2001 har ännu inte utfärdats.

Kulturyttringar är tillåtet, enligt rörelsen, så länge de inte strider mot sharialagar eller landets islamiska kultur. Verkligheten ser dock annorlunda ut. I landets andra största stad Kandahar har talibanmyndigheterna beordrat radiokanaler att sluta spela musik och stänga av sina kvinnliga presentatörer.

För många afghaner krävs dock ingen formell order för att förändra sina vanor.

Utanför Kabuls skönhetssalonger har färgglada skyltar målats över. Många har bytt ut jeansen mot traditionella kläder och de radiokanaler som fortfarande spelar musik har lagt om sina spellistor – i stället för persisk popmusik hörs nedstämda, patriotiska sånger.

– Det är inte så att talibanerna har krävt att vi ska ändra något. Vi ändrade tablån ändå eftersom vi inte vill att talibanerna ska tvinga oss att lägga ned, säger Khalid Sediqqi, producent på en privat radiokanal i Ghazni.

– Dessutom är ingen i landet på humör för underhållning. Vi är alla i chock, jag vet inte ens om någon lyssnar på radio längre, fortsätter han.

Under de tjugo åren av väststött styre har en brokig populärkultur frodats i Kabul och flera andra städer i landet, med extravaganta frisyrer, energidrycker, turkiska tv-serier och svängig musik.

Nu kan det vara slut på detta, om man får tro ledande talibaner.

– Vår kultur har blivit toxisk med ryskt och amerikanskt inflytande överallt, till och med i maten vi äter. Det måste folk inse och göra de förändringar som krävs, säger en befälhavare i rörelsen.

– Det kommer att ta tid, men så måste det bli.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10