Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Nu har musiken tystnat i Afghanistan

För första gången på tjugo år vaknade afghanerna i tisdags upp till ett land utan några amerikanska soldater. Nu är det talibanerna som styr – och i Kabul och andra städer har musiken tystnat.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 sep 2021

Redan innan det sista amerikanska militärflyget lämnade Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul under natten mot tisdagen hade ljudkulissen i den afghanska huvudstaden börjat förändras.

De som blev kvar när västmakterna lämnade Afghanistan efter tjugo år anpassar sig nu till sina nya herrars ideologi – som inte ser med blida ögon på musik.

Hittills har talibanerna vinnlagt sig om att framstå som försonliga och samarbetsinriktade, och några generella förbud mot offentlig underhållning av det slag som förekom under skräckväldet 1996–2001 har ännu inte utfärdats.

Kulturyttringar är tillåtet, enligt rörelsen, så länge de inte strider mot sharialagar eller landets islamiska kultur. Verkligheten ser dock annorlunda ut. I landets andra största stad Kandahar har talibanmyndigheterna beordrat radiokanaler att sluta spela musik och stänga av sina kvinnliga presentatörer.

För många afghaner krävs dock ingen formell order för att förändra sina vanor.

Utanför Kabuls skönhetssalonger har färgglada skyltar målats över. Många har bytt ut jeansen mot traditionella kläder och de radiokanaler som fortfarande spelar musik har lagt om sina spellistor – i stället för persisk popmusik hörs nedstämda, patriotiska sånger.

– Det är inte så att talibanerna har krävt att vi ska ändra något. Vi ändrade tablån ändå eftersom vi inte vill att talibanerna ska tvinga oss att lägga ned, säger Khalid Sediqqi, producent på en privat radiokanal i Ghazni.

– Dessutom är ingen i landet på humör för underhållning. Vi är alla i chock, jag vet inte ens om någon lyssnar på radio längre, fortsätter han.

Under de tjugo åren av väststött styre har en brokig populärkultur frodats i Kabul och flera andra städer i landet, med extravaganta frisyrer, energidrycker, turkiska tv-serier och svängig musik.

Nu kan det vara slut på detta, om man får tro ledande talibaner.

– Vår kultur har blivit toxisk med ryskt och amerikanskt inflytande överallt, till och med i maten vi äter. Det måste folk inse och göra de förändringar som krävs, säger en befälhavare i rörelsen.

– Det kommer att ta tid, men så måste det bli.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00