Könsdysfori

Norsk varning till Sverige: Forcera inte fram ny köns­tillhörighets­lag

Den norska lagen om ändring av juridiskt kön har haft negativa konsekvenser och följderna i Sverige kan bli än värre, varnar nu två norska professorer.

Den norska lagen om ändring av juridiskt kön är den mest extrema i världen och Sverige bör inte gå i Norges fotspår. Det är budskapet från två norska professorer inför att frågan kommer upp på riksdagens bord.

Publicerad Uppdaterad

I debatten om en ny könstillhörighetslag används ofta Norge som ett exempel där detta införts smärtfritt. Men det stämmer inte. Inför att riksdagen inom kort ska rösta i frågan varnar i stället två norska professorer Sverige för att följa i Norges spår.

”Även om den norska lagen inte har utvärderats så finns exempel på när den har haft negativa effekter”, skriver Anne Robberstad och Marit Halvorsen, professor emerita respektive professor vid juridiska fakulteten på Oslo universitet, i en debattartikel i Altinget. 

Den norska lagen och det svenska förslaget liknar varandra och går ut på att det ska bli lättare att byta juridiskt kön och möjligt att göra så från 16 år. Men den norska lagändringen är enligt professorerna inget bra argument från svenska politiker. I debattartikeln ger de exempel på fall där den haft negativa effekter. 

”Ett känt fall handlar om en man som bytte juridiskt kön till kvinna för att komma in på en prestigefull utbildning där intaget skedde genom könskvotering. Efter att ha antagits till utbildningen bytte han återigen kön till man.” 

Var detta ett bruk eller missbruk av lagen? frågar de sig. 

”Alla lagar blir använda till andra syften än de är menade till, av folk som ser en möjlighet till det … Flera män som dömts för sexbrott mot barn har hävdat att de känner sig som kvinnor. Om de placeras i kvinnofängelser, ska vi då kalla det bruk eller missbruk av lagen?”

Robberstad och Halvorsen uppmanar svenska politiker att avsätta mer tid för att utreda hur en ny könstillhörighetslag kan se ut och få för följder. 

”Om lagen införs i sin nuvarande form är vår bedömning att verkningarna i vissa fall kan bli än mer långtgående än i Norge.” 

Det var när Kristdemokraterna sade nej till en ny könstillhörighets­lag som de andra två regeringspartierna, Moderaterna och Liberalerna, valde att kringgå KD och försöka driva igenom saken i riksdagen. 

Frågan befinner sig nu på socialutskottets bord men det är ännu oklart när den kan komma upp till omröstning i riksdagen. Under den politiska processen har, som Världen idag berättat, en lång rad experter varnat för allvarliga konsekvenser om lagen röstas igenom. 

Mikael Oscarsson (KD).

Mikael Oscarsson (KD) är en av de riksdagspolitiker som engagerat sig i frågan. 

– Det är än så länge väldigt oroväckande att Liberalerna och i synnerhet Moderaterna varit så avvisande till de tunga argumenten mot att ändra könstillhörighetslagen. När det gäller juridiskt könsbyte från 16 år så vi vet nu att de som gör det riskerar att gå vidare med kirurgiska ingrepp. Och där finns det ingen forskning i världen som stödjer att det skulle hjälpa de här barnen. Det snarare stjälper dem. Det borde Liberalerna och Moderaterna ta till sig. De borde följa försiktighetsprincipen, säger han.

Det är än så länge väldigt oroväckande att Liberalerna och i synnerhet Moderaterna varit så avvisande till de tunga argumenten mot att ändra könstillhörighetslagen.

Mikael Oscarsson (KD)

Försiktighetsprincipen innebär att makthavare bör undvika beslut om beslutet riskerar att innebära fara för allmänhet eller enskilda och om forskarvärlden inte är enig i frågan.

Powered by Labrador CMS