Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”För att dömas till mord eller dråp krävs det att en människa är född”, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och samhällsdebattör. Foto: istockphoto

Norsk dom väcker frågor om ofödda barnets skyddsvärde

En man lurade i sin flickvän abortmedel när hon var i tolfte graviditetsveckan, varpå hon förlorade barnet. Mannen har nu dömts till sex års fängelse i en uppmärksammad norsk dom som också initierat en debatt om det ofödda barnets rätt till skydd.

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 mar 2015

Mannen ska vid två tillfällen under falska förespeglingar ha gett abortmedel till sin då gravida exflickvän, bland annat i en smoothie. Domen för mannen blev sex års fängelse och 200 000 norska kronor i skadestånd.

– Han var fast besluten om att jag skulle göra abort och försökte övertala mig. Jag har alltid varit emot abort och det var uteslutet för mig att göra det, sa kvinnan i rätten enligt Adressa.no.

Fallet är också principiellt intressant eftersom det rör ett ofött barn. I den tolfte graviditetsveckan har man rätt till fri abort i så väl Sverige som Norge. Ändå beskrivs det i den norska domen som att mannen tagit det ofödda barnets liv.

- Rätten kallar det ett ofött barn. De graderar inte det ofödda barnet utifrån graviditetsveckor. Ser man till storleken på ersättningen motsvarar det straff för dråp. Det är oerhört intressant, säger Birthe Eriksen, stipendiat vid juridiska fakulteten vid universitetet i Bergen, till norska Dagen.

I norsk lag finns en särskild paragraf som rör just att utan tillåtelse avbryta en graviditet. Den säger bland annat att om åtgärden utförs under "särskilt försvårande omständigheter" är straffet fängelse i högst 6 år. Har gärningsmannen handlat utan kvinnans medgivande kan ännu längre straff utdömas. I det aktuella fallet yrkades på sju års fängelse.

Men hur skulle ett liknande fall bedömas i Sverige? Världen idag ställde frågan till Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och samhällsdebattör.

- Den paragraf som åberopats i Norge är en fosterfördrivningsbestämmelse. Detta hade vi i Sverige fram till 1974. Numera gäller abortlagen, där alla kvinnor har rätt till abort, men de ska utföras professionellt och det finns regler för detta. För att dömas till mord eller dråp krävs det att en människa är född.

Den norska bestämmelsen tar sikte på att avbryta havandeskap eller medverka därtill och där döms mannen väldigt hårt, konstaterar Sven-Erik Alhem som menar att skeendet hade haft ett mycket högt straffvärde också i Sverige.

- Man får ta reda på under vilka betingelser kvinnan tog dessa preparat men under alla förhållanden rör det synnerligen grov misshandel av kvinnan och vållande till kroppsskada.
- Man skulle naturligtvis också beakta att kvinnan får genomlida att inte få framföda sitt foster, det är en mycket försvårande omständighet.

Det ofödda barnet skulle alltså finnas med som en försvårande omständighet, men inte på grund av att barnet självt inte får födas utan för att kvinnan berövas barnet.
- Det blir inte mord eller dråp men beaktas inom ramen för straffvärdebedömningen och då får det stort inflytande.

- Han har berövat kvinnan möjligheten att framföda ett barn hon vill framföda, ett levande foster får inte chansen och mamman får inte chansen att uppleva det livet. En svensk domstol skulle sannolikt finna detta som jag finner det, att brottet har ett enormt straffvärde, säger Sven-Erik Alhem.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Läs mer:
Lukas Berggren: Rättsskydd för drömmar

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...