Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Norrman nominerar Trump till fredspriset

För andra gången nominerar den norske parlamentarikern Christian Tybring-Gjedde Donald Trump till Nobels fredspris. Medan vissa beskriver det som ett skämt, menar andra att Trump faktiskt förtjänar det mer än vad Obama gjorde då denne fick priset.

Nyheter · Publicerad 11:00, 15 sep 2020

Christian Tybring-Gjedde har representerat Fremskrittspartiet i norska Stortinget sedan 2005 och sitter även i parlamentets utrikes- och försvarsutskott.

År 2018 nominerade han Trump till Nobels fredspris med anledning av samtalen med Nordkorea, medan han denna gången menar att den amerikanske presidenten förtjänar priset på grund av det färska fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten, uppger norska NRK.

Eftersom alla världens nationella parlamentsledamöter, och därtill en mängd professorer inom olika dicipliner, har rätt att bidra med nomineringar, och då antalet nominerade som konkurrerar varje år kan vara flera hundra, är det inte så svårt att bli nominerad.

Dessutom kommer Tybring-Gjeddes nya nominering för sent för att kunna beaktas inför valet av årets Nobelpris, och kommer i stället att beaktas inför valet av nästa års pris.

Likväl beskriver den amerikanska tidningen The Hill hur nyheten om norrmannens nya nominering av Trump ”skapade chockvågor på sociala medier, med konservativa som hyllade det och liberaler som rasade mot det”, på onsdagsmorgonen amerikansk tid, i förra veckan.

Fredsinstitutet Prios direktör, Henrik Urdal, säger till NRK att Trump självklart skulle kunna få Nobels fredspris om han bara göra något tillräckligt förtjänstfullt.

Samtidigt konstaterar han att även gärningar som går i motsatt riktning måste vägas in i bedömningen av kandidaterna, och nämner bland annat Trumps tillbakadragande av USA från nedrustningsavtal av kärnvapen, som något som skulle kunna ligga presidenten i fatet.

Vår tillhörighet som kristna är Guds rike

Ledare Två rörelser i tiden brukar kallas för nationalism och globalisering. Hur ska vi som kristna... lördag 26/9 00:00

Politiker: Lägg Förintelsemuseet i Stockholm

Dragkamp. Den grönblå majoriteten i Stockholm anser att det planerade svenska Förintelsemuseet borde placeras... söndag 27/9 06:30

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan... lördag 26/9 18:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Ny verksamhetsledare inom Pingströrelsen

Församling. Pingst styrelse har utsett en ny verksamhetsledare till Pingst Församling. Det blir Richard... lördag 26/9 14:00

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan...

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...