Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Norrman nominerar Trump till fredspriset

För andra gången nominerar den norske parlamentarikern Christian Tybring-Gjedde Donald Trump till Nobels fredspris. Medan vissa beskriver det som ett skämt, menar andra att Trump faktiskt förtjänar det mer än vad Obama gjorde då denne fick priset.

Nyheter · Publicerad 11:00, 15 sep 2020

Christian Tybring-Gjedde har representerat Fremskrittspartiet i norska Stortinget sedan 2005 och sitter även i parlamentets utrikes- och försvarsutskott.

År 2018 nominerade han Trump till Nobels fredspris med anledning av samtalen med Nordkorea, medan han denna gången menar att den amerikanske presidenten förtjänar priset på grund av det färska fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten, uppger norska NRK.

Eftersom alla världens nationella parlamentsledamöter, och därtill en mängd professorer inom olika dicipliner, har rätt att bidra med nomineringar, och då antalet nominerade som konkurrerar varje år kan vara flera hundra, är det inte så svårt att bli nominerad.

Dessutom kommer Tybring-Gjeddes nya nominering för sent för att kunna beaktas inför valet av årets Nobelpris, och kommer i stället att beaktas inför valet av nästa års pris.

Likväl beskriver den amerikanska tidningen The Hill hur nyheten om norrmannens nya nominering av Trump ”skapade chockvågor på sociala medier, med konservativa som hyllade det och liberaler som rasade mot det”, på onsdagsmorgonen amerikansk tid, i förra veckan.

Fredsinstitutet Prios direktör, Henrik Urdal, säger till NRK att Trump självklart skulle kunna få Nobels fredspris om han bara göra något tillräckligt förtjänstfullt.

Samtidigt konstaterar han att även gärningar som går i motsatt riktning måste vägas in i bedömningen av kandidaterna, och nämner bland annat Trumps tillbakadragande av USA från nedrustningsavtal av kärnvapen, som något som skulle kunna ligga presidenten i fatet.

Judisk litteratur får nytt pris

Kultur. Ett nytt, stort, internationellt litteraturpris som tillägnas den judiska litterära traditionen. I... måndag 26/10 06:00

Indisk pionär: Så fick vi se boom i våra kyrkor

Församlingstillväxt. Grundaren av en av världens mest expansiva kristna rörelser, indiern Victor John, deltog nyligen i... söndag 25/10 19:00

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Fasta. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...