Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Att ha en bibel är förenat med livsfara för nordkoreaner. Foto: David J. Phillip/AP/TT

Nordkoreaner får tillgång till Bibeln via hologram

Hologrambiblar som ser ut som värktabletter och projicerar bibeltexten i luften är missionsorganisationen Ljus i östers nyaste och säkraste sätt för att sprida Bibeln till Nordkorea. – Det här är unikt, säger missionsdirektor Magnus Lindeman.

Nyheter · Publicerad 17:27, 27 nov 2019

Dessa nya och teknologiskt avancerade biblar smugglas in via Ljus i östers partner från Kina. Jämfört med tidigare elektroniska biblar som de har smugglat in, är hologram­biblarna betydligt mindre. Lindeman liknar storleken vid vanligt förekommande huvudvärkstabletter och dessa ”piller-biblar” är också gjorda så att de faktiskt går att svälja.

– Det ska inte vara någon fara för personen. Det är ingen som har testat, men den ska hålla i systemet och kunna komma ut den vanliga vägen och fungera, konstaterar Lindeman.

Den stora fördelen med att kunna svälja sin bibel är att nordkoreanerna på så vis kan undvika att bli upptäckta med att inneha en bibel, vilket annars leder till hårda straff om myndigheterna får reda på det.

– Och tanken är att de ska in i fånglägren, där det är väldigt svårt att smuggla in något annat, förklarar Lindeman vidare.

Före årsskiftet ska tvåtusen hologram­biblar, som finansieras av Ljus i öster, vara inne i Nordkorea, och det kan vara så att de redan har följt med in i landet tillsammans med den svenska missions­organisationens samarbetspartner.

– Jag fick en nyhet häromdagen, då de var på väg in i Nordkorea. Majoriteten av de som tar med sig de här biblarna är unga kinesiskor och de gör det med fara för sitt liv, konstaterar Lindeman.

Exakt hur hologrambiblarna fungerar, inklusive hur man sätter i gång dem, är hemligt, eftersom det är viktigt att undvika att de nordkoreanska myndigheterna får den informationen.

– Om säkerhetspersonal eller poliser skulle hitta dem, så skulle de bara stå med pillret och inte kunna sätta dit de människor som har det, förklarar Lindeman.

Han kan dock avslöja så mycket som att hologram­biblarna projicerar bibeltexten i luften och att det blir en del tekniska begränsningar på köpet.

– Jag har själv läst. Du behöver ha det ganska mörkt för att se det. Det är en mening i taget så du ser inte en hel vers utan en halv vers och sedan behöver du byta, beskriver han.

Missionsdirektorn är mycket glad över möjligheten att vara med och sprida hologram­biblarna, och kan tänka sig att de framöver kommer att göra detta även till andra länder.

– Ibland ser man bara negativa saker som den nya tekniken leder till. Det känns fantastiskt att få vara med och använda den nya tekniken till något fantastiskt, säger Lindeman.

Tanken är att de ska in i fånglägren, där det är väldigt svårt att smuggla in något annat.

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra