Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Nordiska tankesmedjor möttes i Stockholm förra veckan. På bilden syns Tapio Luoma-Aho, Kompassi, Christiaan Meinen och Annelie Enochson, Sallux, Morten Christiansen och Carsten Mulnaes, Eksistensen, Per Ewert och Jacob Rudenstrand, Claphaminstitutet, Öyvind Håbrekke, Skaperkraft samt de kanadensiska gästerna Paul och Marisa Saba. Foto: Privat

Nordiska kristna tankesmedjor möttes i Stockholm

Dödshjälpsmotståndet förenar de nordiska kristna tankesmedjorna. Det blev tydligt när de alla samlades för första gången, i samband med Nordiska rådets sammanträde, i Stockholm.

Nyheter · Publicerad 07:00, 9 nov 2019

– Vi som vill vara kristna samhällsröster i en starkt sekulariserad del av världen fick dela gemenskap, lyssna på hur vi arbetar, ge råd och inspirera varandra, berättar svenska Claphaminstitutets direktor Per Ewert.

Det var den 30 oktober, i Gamla stan i Stockholm, som den svenska tankesmedjan välkomnade representanter från norska Skaperkraft, finska Kompassi, danska Eksistensen och även EU-tankesmedjan Sallux. Medan Clapham startades redan 2008, och norska Skaperkraft 2011, så har de danska och finska motsvarigheterna bara något år var på nacken.

Temat dödshjälp avslutade konferensdagen i form av ett öppet seminarium med den kanadensiske experten Dr Paul Saba. Denne berättade om erfarenheterna av aktiv dödshjälp i hemlandet Kanada, sedan det blev lagligt 2016.

Sabas berättelse kommenterades av två nordiska parlamentariker i form av Freddy André Övstegård från norska Sosialistisk venstre och svenska Julia Kronlid från Sverigedemokraterna, som båda talade om hur de vill arbeta för att motverka dödshjälp i Norden.

– Bredden på de medverkande var ett viktigt sätt att visa att frågan om dödshjälp inte är partipolitisk. Utifrån människovärdet och omsorgen om de svaga bör vi kunna stå tillsammans över hela det politiska fältet och säga att dörren för dödshjälp aldrig får öppnas, understryker Per Ewert.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

USA. Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som... torsdag 21/1 08:00

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder... torsdag 21/1 00:00