Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Nödrop: Attackerna på Afrikas kristna ökar snabbt

Runt 100 kristna har mördats i en by i Mali. Händelsen är en i raden av dödliga attacker mot kristna söder om Sahara, den så kallade Sahelregionen. Även i länder som Niger, Burkina Faso och Nigeria drabbas Jesustroende av våld och diskriminering. – Be för de kristna i Sahel, manar nu organisationen Open doors.

Nyheter · Publicerad 15:51, 3 jul 2019

En våg av förföljelse, främst med militanta islamistiska förtecken, sköljer just nu över länder i västra Afrika söder om Sahara. I den by i centrala Mali, där omkring 100 kristna dödades nyligen hade många av kropparna bränts, enligt BBC.

Ett 50-tal tungt beväpnade män omringade byn och gick till attack. Alla som försökte fly dödades, berättar en överlevare för AFP.

– Ingen skonades, varken kvinnor, barn eller äldre.

Open doors, en världsvid organisation som arbetar för att kartlägga förföljelse av kristna och hjälpa utsatta, uppger att en lokal källa bekräftat att offren var kristna.

I Västafrika, särskilt i norra Nigeria, har attacker från islamistiska extremister krävt tusentals människoliv de senaste åren.

”De raserar hela byar, dödar brutalt och våldtar. Kristna attackeras urskiljningslöst medan muslimer mestadels skonas”, enligt Open doors som menar att det finns ett mönster i attackerna mot kristna i Sahelregionen.

“Det har skett ett antal attacker från grupper med kopplingar till IS och al-Qaida och det plågar länder som Mali, Niger, Nigeria och Burkina Faso”.

I maj gick förövare till attack mot en katolsk kyrka i Niger och skadade en präst. Och en kristen missionär vid namn Luigi Maccalli, som kidnappades i Niger i september förra året, är fortfarande försvunnen.

Också från Burkina Faso har det kommit rapporter om flera attacker mot kristna den senaste tiden. I april dödades ett 60-tal personer av jihadister i staden Arbinda.

– Det finns inga kristna kvar längre i den här staden, säger ett anonymt vittne till hjälporganisationen Barnabus fund enligt Christian post.

– Det är bevisat att de letat efter kristna. Familjer som gömmer kristna dödas. Arbinda har nu förlorat mer än 100 människor på sex månader.

Och i norra delen av Burkina Faso dödades i våras sex personer varav en pastor i en attack mot en pingstkyrka i samband med en gudstjänst.

– Angriparna ville att församlingsmedlemmarna skulle konvertera till islam, men pastorn och de andra vägrade. Då tvingades de ställa sig under ett träd och blev fråntagna sina biblar och mobiltelefoner. Därefter fick de gå till baksidan av kyrkan, en och en, där de sköts till döds, enligt en källa till World watch monitor.

Peter Paulsson på Open doors i Sverige konstaterar på deras webbplats att islamismen är på stark frammarsch i nordvästra Afrika.

– Det är precis den utvecklingen som vi har sett, som håller på att förverkligas inför våra ögon, att islamistiska extremister brer ut sig allt mer i Afrika. De söker sig till oroshärdar, eller så skapar de oro.

Nu uppmanar Open doors kristna världen över att be om tröst, beskydd och styrka för Sahelregionen och dess kristna.

”Vi ber till Gud att han skulle stoppa denna rörelse”, skriver man om den växande islamismen.

Islamistiska extremister brer ut sig allt mer i Afrika. De söker sig till oroshärdar, eller så skapar de oro.

Ökad försäljning på Systembolaget

Konsumtion. Coronapandemin har bidragit till att öka Systembolagets försäljning markant. Försäljningsvolymen... torsdag 16/7 14:28

Rätt underlag krävs för hållbara lösningar

Ledare Så snart som ett fenomen kan kopplas samman med invandringen rör vi oss i Sverige på minerad mark.... onsdag 15/7 00:00

Rapport: Trumps asylpolitik hjälper få förföljda kristna

USA. Rekordfå av världens mest förföljda kristna får asyl i USA, konstaterar en färsk rapport från Open... torsdag 16/7 11:27

John Derneborg: Med stor respekt hade jag förmånen att sitta ner med en åldrad Berthil Paulson

Gästledare När jag var pastor i ett område som kallas Nordmarken i sydvästra Värmland, så var det väldigt... torsdag 16/7 00:10

Palestinier uttalade sig positivt om Israel – greps

Israel. Flera palestinier som nyligen uttryckte sitt stöd för Israels eventuella fulla övertagande av delar... onsdag 15/7 16:23

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Profetisk rörelse tuktade och befruktade Vineyard

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 4/10). Guds helige Ande kom genom profeter med en förnyelsens vind till Vineyardrörelsen. Gud ville fostra...