På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Nödrop: Attackerna på Afrikas kristna ökar snabbt

Runt 100 kristna har mördats i en by i Mali. Händelsen är en i raden av dödliga attacker mot kristna söder om Sahara, den så kallade Sahelregionen. Även i länder som Niger, Burkina Faso och Nigeria drabbas Jesustroende av våld och diskriminering. – Be för de kristna i Sahel, manar nu organisationen Open doors.

Nyheter · Publicerad 15:51, 3 jul 2019

En våg av förföljelse, främst med militanta islamistiska förtecken, sköljer just nu över länder i västra Afrika söder om Sahara. I den by i centrala Mali, där omkring 100 kristna dödades nyligen hade många av kropparna bränts, enligt BBC.

Ett 50-tal tungt beväpnade män omringade byn och gick till attack. Alla som försökte fly dödades, berättar en överlevare för AFP.

– Ingen skonades, varken kvinnor, barn eller äldre.

Open doors, en världsvid organisation som arbetar för att kartlägga förföljelse av kristna och hjälpa utsatta, uppger att en lokal källa bekräftat att offren var kristna.

I Västafrika, särskilt i norra Nigeria, har attacker från islamistiska extremister krävt tusentals människoliv de senaste åren.

”De raserar hela byar, dödar brutalt och våldtar. Kristna attackeras urskiljningslöst medan muslimer mestadels skonas”, enligt Open doors som menar att det finns ett mönster i attackerna mot kristna i Sahelregionen.

“Det har skett ett antal attacker från grupper med kopplingar till IS och al-Qaida och det plågar länder som Mali, Niger, Nigeria och Burkina Faso”.

I maj gick förövare till attack mot en katolsk kyrka i Niger och skadade en präst. Och en kristen missionär vid namn Luigi Maccalli, som kidnappades i Niger i september förra året, är fortfarande försvunnen.

Också från Burkina Faso har det kommit rapporter om flera attacker mot kristna den senaste tiden. I april dödades ett 60-tal personer av jihadister i staden Arbinda.

– Det finns inga kristna kvar längre i den här staden, säger ett anonymt vittne till hjälporganisationen Barnabus fund enligt Christian post.

– Det är bevisat att de letat efter kristna. Familjer som gömmer kristna dödas. Arbinda har nu förlorat mer än 100 människor på sex månader.

Och i norra delen av Burkina Faso dödades i våras sex personer varav en pastor i en attack mot en pingstkyrka i samband med en gudstjänst.

– Angriparna ville att församlingsmedlemmarna skulle konvertera till islam, men pastorn och de andra vägrade. Då tvingades de ställa sig under ett träd och blev fråntagna sina biblar och mobiltelefoner. Därefter fick de gå till baksidan av kyrkan, en och en, där de sköts till döds, enligt en källa till World watch monitor.

Peter Paulsson på Open doors i Sverige konstaterar på deras webbplats att islamismen är på stark frammarsch i nordvästra Afrika.

– Det är precis den utvecklingen som vi har sett, som håller på att förverkligas inför våra ögon, att islamistiska extremister brer ut sig allt mer i Afrika. De söker sig till oroshärdar, eller så skapar de oro.

Nu uppmanar Open doors kristna världen över att be om tröst, beskydd och styrka för Sahelregionen och dess kristna.

”Vi ber till Gud att han skulle stoppa denna rörelse”, skriver man om den växande islamismen.

Islamistiska extremister brer ut sig allt mer i Afrika. De söker sig till oroshärdar, eller så skapar de oro.

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier