Kriminalitet

Nio gånger fler ihjälskjutna i Sverige än i hela övriga Norden

Dödsskjutningar har blivit vardagsmat i Sverige. Bilden är från den 12 december då en 18-årig man sköts ihjäl i Norrköpingsstadsdelen Marielund.

Nio gånger så många människor har i år skjutits ihjäl i Sverige som i Danmark, Finland och Norge tillsammans. Det ”svenska tillståndet”, som blivit ett begrepp i samtliga grannländer, avskräcker.

Publicerad Uppdaterad

53 personer har skjutits ihjäl i Sverige i år. Det är den näst högsta noteringen någonsin, efter 2022 då 63 personer sköts till döds. Det var sex gånger fler än i Danmark (4), Norge (4) och Finland (2) tillsammans.

I år visar TT:s sammanställning att antalet skjutvapenmord i grannländerna nästan halverats till och med den 21 december. Två personer har skjutits ihjäl i Danmark, två i Norge och två i Finland – varav en till följd av en misstänkt jaktolycka.

I Island är dödsskjutningar mycket ovanligt. 

Skjutvapenmorden i Sverige är i år således nio gånger fler än i övriga Norden sammantaget. Där växer nu oron för att det så kallade ”svenska tillståndet” – ett vedertaget begrepp och politiskt slagträ i alla tre länder – ska spilla över gränserna.

I Danmark har gängkriminella svenska medborgare både mördat och mördats de senaste åren. Vid en av årets dödsskjutningar misstänks en 18-årig svensk medborgare ha hållit i vapnet.

I Finland har polisen, med svensk hjälp, under året avslöjat storskalig narkotikasmuggling orkestrerad av kriminella nätverk med bas i Sverige.

Presidentkandidaten och den tidigare utrikesministern Pekka Haavisto pekade nyligen, i en intervju med TT, ut den svenska gängkriminaliteten som en viktig fråga för finskt vidkommande.

– Vi borde vara mycket mer uppmärksamma på den här frågan, sade Haavisto, favorittippad i nästa års val.

I Norge uppger polisen att kriminella nätverk med bas i Sverige är verksamma i hela landet och hyrs in för att utföra grova våldsbrott i Norge. 

Ser man till det dödliga våldet som helhet framträder delvis en annan bild.

I rena siffror drabbades Sverige av mellan 108 och 124 fall av dödligt våld per år mellan 2018 och 2022, flest i Norden. Sett till folkmängd är det dödliga våldet dock betydligt vanligare i Finland med i snitt 1,47 fall per 100 000 invånare under perioden enligt officiell statistik sammanställd av FN.

Motsvarande siffra i Sverige var 1,1. i Danmark 0,86 och i Norge 0,53. Vårt västra grannland hör till länderna i världen med absolut lägst mordfrekvens.

I Danmark, Finland och Norge är kniv det vanligaste mordvapnet.

Enligt en nyligen publicerad FN-rapport är Sverige, Bosnien, Montenegro, Albanien och Nordmakedonien de enda länderna i Europa där skjutvapen är det vanligaste mordvapnet.

Förra året var första gången som över hälften av offren för dödligt våld i Sverige sköts ihjäl. 

Powered by Labrador CMS