Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Som pensionär tänker Nils Lidskog fortsätta att vara aktiv i S:ta Claras arbete, men också ägna mer tid åt fru och barn, samt åt att ordna saker i hemmet i utkanten av Uppsala. Foto: S:ta Clara kyrka

Nils Lidskog tackades av i S:ta Clara – men förblir aktiv

Efter 18 års anställning som präst i S:ta Clara församling i Stockholm har Nils Lidskog gått i pension i och med månadsskiftet.

– Det har varit otroligt spännande, som inget annat församlingsarbete, säger han.

Nyheter · Publicerad 21:00, 1 mar 2021

Då Nils Lidskog tidigare i livet har arbetat inom flera olika församlingar i Svenska kyrkan och därtill i trosförsamlingen Arken i fem år, samt i en internationell församling på Cuba i tre år, har han flera olika sammanhang att jämföra med. Likväl sammanfattar han sina nära två decennier i S:ta Clara som ett ”spännande äventyr”.

– Det handlar om att få ta emot andra människor som kommer. Att från början förstå att vi måste gå ut och söka upp människor och sedan välkomna människor, säger han.

Med tanke på att han fyller 68 år den här veckan så tyckte han att det var dags att gå i pension. Samtidigt kommer han att fortsätta vara engagerad i församlingen, till exempel som en av lärjungaskolans lärare.  

Sedan Lidskog började sin anställning i S:ta Clara 2002 har både antalet gudstjänstbesökare och medlemmar i föreningen ökat. Avgörande för detta tror Lidskog att församlingens grundläggande principer har varit, vilka hade tagits fram av kyrkoherden Carl-Erik Sahlberg redan innan Lidskog började arbeta i församlingen. Principerna handlar bland annat om att ha Jesus i centrum, att leva ett helgat liv, att stå upp för tron på Bibeln och att söka Guds ledning genom bön.

Att alla i församlingen har en uppgift att bidra med samtidigt som alla är beroende av den helige Ande, är ytterligare grundprinciper, och Lidskog påpekar att det är vanliga församlingsmedlemmar som står för det mesta av S:ta Claras utåtriktade arbete, medan de anställda till stor del är organisatörer.

Själv hoppas han att han har fått vara ett gott exempel i att välkomna, vittna och be för människor.

Från kollegornas avtackning i februari minns Lidskog särskilt två uttalanden som berörde honom. Det ena var när hans chef, direktorn Mats Nyholm, sade att om han skulle rekommendera någon att gå till deras kyrka, så skulle han önska att den personen skulle få möta någon som Nils. Det andra var när diakonen och kollegan Yvonne Kerygman sade att Nils aldrig hade missat ett tillfälle att få vittna eller säga något till människor.

– Det är klart att jag har, men det stämmer att jag har varit aktiv med att hälsa på människor, uppmuntra människor, oavsett om det är inne i kyrkan eller på gatan, konstaterar han.

Vad skulle du säga är de viktigaste nycklarna för att vi, som församlingar och lärjungar i Sverige, ska få se Guds rike vinna mark?

– Att vi alla bejakar att Jesus bor i oss, med allt vad han är och har, och att se andra människor, kontakta andra människor och ge vidare av det vi har, säger Nils Lidskog.  

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier