Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Netflix-film befaras bidra till sexualisering av barn

Den franska filmen Snyggingar har premiär på Netflix i dag, den 9 september, men har redan mötts av massiva protester efter streamingtjänstens lansering av filmen. Filmen sexualiserar barn, menar kritikerna. Nu har Netflix bett om ursäkt och bytt ut sin filmaffisch.

Nyheter · Publicerad 12:00, 9 sep 2020

Snyggingar [Mignonnes, på franska; Cuties‚ på engelska] handlar om den 11-åriga flickan Amy. Hon ansluter sig till en grupp andra unga tjejer som dansar ”twerking”, som är en sexuellt utmanande dansstil. Hennes muslimska, senegalesiska familj motsätter sig idén.

I dag, den 9 september, kommer denna franska film på Netflix, något som har föregåtts av massiv kritik.

Regissören, Maimouna Doucouré, säger att hon vill skapa debatt kring sexualiseringen av unga tjejer och det har hon lyckats med, även om det inte riktigt blev på det sätt hon hade tänkt. 

I en intervju med filmsajten Cineuropa konstaterar Doucouré att ju sexigare bilder unga kvinnor lägger ut av sig själva på sociala medier i dag, desto fler följare får de.

– Och när du är elva år förstår du inte riktigt alla dessa mekanismer, men du tenderar att imitera, att göra samma sak som andra för att få ett liknande resultat. Jag anser att det är brådskande att vi talar om detta, att vi får en debatt om den här frågan, säger hon.

Men nu kritiseras hennes film för det hon reagerade emot, sexualisering av unga flickor, rapporterar bland andra Lifesite News.

Chad Pecknold, teologiprofessor vid Catholic University of America och pappa till en sexårig flicka, är en av personerna som oroas över filmen.

– Jag blev fullkomligt chockad över att se småflickor, bara lite äldre än min dotter, i sexuellt suggestiva ställningar, säger Chad Pecknold om Netflix film­affisch, där flickorna poserar i minimala toppar och korta shorts.

Föräldrar som vill stoppa Netflix visning av filmen har startat en namninsamling på Change.org, som hittills har skrivits under av fler än 340 000 personer.

”Den här sortens innehåll behövs inte i den här åldersgruppen, speciellt inte när trafficking och pedofili ökar så våldsamt”, står det bland annat i uppropet.

På sidan finns även flera mindre namninsamlingar mot filmen.

Doucouré, som fått ta emot flera dödshot, hoppas att de som skrivit under ska titta på filmen själva och dra slutsatser efter det.

Netflix har bett om ursäkt och bytt ut affischen, men inte tagit bort den från sitt utbud.

”Vi beklagar det opassande bildmaterial vi använde för Mignonnes/Cuties. Det var inte okej, inte heller var det representativt för denna franska film som hade premiär på Sundance”, skriver bolaget i ett uttalande.

Jag blev fullkomligt chockad över att se småflickor, bara lite äldre än min dotter, i sexuellt suggestiva ställningar.

Fullsatt när musikal om Jesus spelas i Jönköping i helgen

Församling. 1 200 biljetter är sålda när musikalen Jag är, om Jesu sista tid i livet, i helgen sätts upp i en... lördag 1/4 10:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Politiker bjuder in till bön utanför Finlands riksdag

Helsingfors. Finländske kristdemokraten Antero Laukkanen lämnar riksdagen efter valet på söndag. Dagen före... lördag 1/4 07:00

Firar födelsedagen med att släppa ny musik

Världen idag gratulerar. Tomas Enochsson har på senare tid i livet återupptagit sin musikkarriär. Nu firar han sin 70-årsdag... lördag 1/4 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00