Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Netanyahu mot seger i det israeliska valet

Premiärminister Benjamin Netanyahu utropar sig till vinnare i det israeliska valet. Allt pekar åt att han tar majoritet i parlamentet med sin högerkoalition. – Det här är en fantastisk seger, säger han till publikens jubel.

Nyheter · Publicerad 18:30, 10 apr 2019

Något officiellt resultat har ännu inte redovisats, men med runt 97 procent av rösterna räknade i det israeliska valet ser det ut som att segern går till sittande premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Vi älskar er, sade Netanyahu i ett segertal under natten, rapporterar tidningen Haaretz.

Fyrverkerier exploderade bakom honom och hans fru, Sara Netanyahu, och publiken ropade:

– Han kan trolla!

Det är fortfarande ytterst jämnt mellan Netanyahus parti Likud och huvudmotståndaren Benny Gantzs Blåvita alliansen.

Enligt parlamentets, Knessets, hemsida och israeliska tv-kanaler, som utropat Netanyahu till vinnare, får både Netanyahu och hans parti Likud och Gantzs Blåvita alliansen 26 procent var av rösterna och därmed 35 platser var i parlamentet.

Det jämna resultatet till trots är Netanyahus möjlighet att bilda en koalition och få majoritet i parlamentet större än Gantzs. Netanyahus högerkoalition ser ut att få ihop 65 platser av knessets 120 platser och därmed skrapa ihop en majoritet.

Intensiva koalitionsförhandlingar lär följa, och det kan ta dagar eller till och med veckor innan det står helt klart vem som griper makten. Det slutgiltiga valresultatet väntas först i eftermiddag.

– Saker kan förändras, men hur som helst har högerkoalitionen segrat, säger Likudanhängaren Meshi Sivani, efter Netanyahus valvaka.

Valdeltagandet i år var något lägre än förra gången, knappt 70 procent mot nästan 72 procent 2015. Enligt Haaretz visade opinionsmätningar att det var historiskt lågt bland israeliska araber.

På onsdagsmorgonen hade Blåvita alliansen med nästintill alla röster räknade fått 25,94 procent, jämfört med Likuds 26,27. Allt talar nu för att president Reuven Rivlin, som ska välja den kandidat han bedömer har bäst chans att bilda regering, kommer att nominera Netanyahu och att Gantz får kliva åt sidan.

Det innebär isåfall att Netanyahu kan inleda sin femte mandatperiod som premiärminister och att han då blir den premiärminister i Israel som suttit längst vid makten.

Israelkännaren Roar Sörensen menar att svenska och västeuropeiska mediers förvåning över Netanyahus och Likuds framgångar till stor del bottnar i deras generellt negativa syn på den israeliske premiärministern.

– Att många israeler är trötta på Netanyahu, förändrar inte det faktum att väldigt många ser honom som den enda politikern med pondus nog att leda landet, säger han till Världen idag.

– Tisdagens val var, kanske mer än någonsin, ett personlighetsval. Och när valet står mellan en fullständig nykomling och en politiker som runt om i världen respekteras, eller i varje fall inte kan ignoreras, så föredrog många säkerheten.

– Det är israelernas behov av säkerhet, och deras misstro till att det internationella samfundet inte förstår detta behov, som gör att Netanyahu och inte [Benny] Gantz bildar regering. Det är säkerhetsaspekten som gör att högerblocket blir störst, vilket det varit i stort sett sedan upprättandet av det palestinska självstyret för 25 år sedan, säger han.

När valet står mellan en fullständig nykomling och en politiker som runt om i världen respekteras, eller i varje fall inte kan ignoreras, så föredrog många säkerheten.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...