Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Netanyahu dök upp vid frukostbön i Jerusalem

Israels förre premiärminister Benjamin Netanyahu var en av dem som medverkade under Jerusalem Prayer Breakfast i förra veckan. Hans Weichbrodt, präst samt inspiratör inom Oasrörelsen, fanns på plats i Israel.

– Programmet som helhet var oerhört givande, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 14:00, 10 jun 2022

Förra veckan hölls den årliga bönefrukosten i Jerusalem, som samlade hundratals politiker, affärsmän och andra kristna ledare från hela världen.

Det var för några år sedan som den messianske juden Albert Veksler tog initiativ till Jerusalem Prayer Breakfast, i syfte att bygga relationer mellan kristna och samhällsledare i Israel samt be för Israel och det judiska folket, i enlighet med Psaltaren 122:6 om ”shalom” för Jerusalem.

I samarbete med den tidigare Knessetledamoten Robert Ilatov sjösattes den första bönefrukosten 2017. Sedan några år ingår även Michelle Bachmann, tidigare ledamot av USA:s representanthus samt presidentkandidat, i ledningsgruppen.

Prästen Hans Weichbrodt har närvarat vid samtliga tillfällen på plats i Jerusalem sedan starten, utom under pandemin då frukosten hölls med begränsat antal gäster och i stället satsade på digitala sändningar.

– Nytt för i år var att vi besökte Israels utrikesministerium, där vi fick en dragning om hur man arbetar mot antisemitism, berättar han.

En annan del av samlingen ägde rum i Knesset, där Benjamin Netanyahu plötsligt dök upp, till mångas överraskning.

– Netanyahu talade om vilken betydelse kristna har haft och har för Israel som nation och för processen med judar som återvänder. Ett excellent tal med mycket hjärta. Han stannade kvar hos oss en bra stund, berättar Hans Weichbrodt.

Vid tidigare tillfällen har även Israels president närvarat. Denna gång hade inte nuvarande president Isaac Herzog möjlighet att vara på plats, men medverkade via en digital inspelning.

– Presidenten framförde sin hälsning till oss med ett väldigt respektfullt och givande innehåll, berättar Weichbrodt.

En annan av huvudtalarna var den australiensiske evangelisten Nick Vujicic, som leder Life Without Limbs och som var bekant även för de närvarande Knessetledamöterna. Vujcic fick även möjlighet att be för Netanyahu.

Själva bönefrukosten varade i fyra timmar och leddes av såväl kristna ledare som judiska rabbiner som medverkade med stor frimodighet.

– Flera parlamentariker från olika länder fanns på plats, bland annat Ghanas finansminister [Ken Ofori-Atta; red anm]. Det var en frimodig kristen förkunnelse, säger Hans Weichbrodt.

Utöver honom själv fanns fler svenskar på plats under Jerusalem Prayer Breakfast 2022, som till exempel Stefan Abrahamsson, skeppare på missionsbåten Elida. År 2018 seglade Abrahamsson med besättning till Israel, och planen är att upprepa seglatsen nästa vår, lagom till Israels 75-åriga självständighets­dag.

Presidenten framförde sin hälsning till oss på ett väldigt respektfullt och fint sätt.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10