Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Netanyahu: Bevis för iransk kärnvapenlögn

Iran har ljugit om sina kärnvapenambitioner, enligt Israel. Landets premiärminister Benjamin Netanyahu hävdar att han har ett "halvt ton" bevis för att kärnvapenplanerna fortlöpt i hemlighet. – I kväll står jag här för att berätta en sak för er. Iran ljög, sade Netanyahu i ett tv-sänt anförande på måndagskvällen.

Nyheter · Publicerad 11:56, 1 maj 2018

Bakom honom på en scen hyllor fyllda med pärmar och en vägg täckt med cd-skivor.

Enligt Benjamin Netanyahu har Israel ett "halvt ton" underrättelsematerial som bevisar hur Iran har fortsatt bygga på kunskaperna om hur man tillverkar kärnvapen. Dessutom har Iran ljugit för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA.

Premiärministerns tv-presentation visar enligt honom själv "nya och avgörande bevis för det hemliga kärnvapenprogram som Iran har gömt i åratal från det internationella samfundet i sitt hemliga kärnarkiv".

Frågan om kärnenergiavtalet ligger på bordet igen och inom kort ska USA ge besked om huruvida man åter ska certifiera det eller inte.

USA:s president Donald Trumps främsta reservation vad gäller avtalet har varit att Iran gradvis kommer att få möjlighet att utveckla kärnvapen igen från och med år 2025.

Å andra sidan sade den amerikanske försvarsministern James Mattis nyligen att avtalet innehåller en "robust" process som säkerställer att Iran följer det.

Benjamin Netanyahu har sedan avtalet träffades 2015 ansett att Iran kommer för lindrigt undan i avtalet och att sanktionslättnaderna har givit regimen större möjligheter att sponsra milisgrupper för mer inflytande i regionen. Premiärministern och fler israeliska ledare har därtill varit tydliga med att de inte kommer att tillåta att Iran etablerar sig militärt i Syrien.

– Nu pressar han omvärlden att göra sin del. Israel är fast beslutet att hålla tillbaka Irans inflytande och detta är ett steg i det, säger Anders Persson‚ säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet, till TT efter den israeliska premiärministerns tv-framträdande.

Tidigare under måndagen gick Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes dito Emmanuel Macron ut och manade gemensamt till strikt efterlevnad av avtalet.

USA:s Donald Trump har upprepade gånger hotat med att dra sig ur avtalet, men har ännu inte bestämt sig, eller åtminstone inte meddelat sitt beslut. Den 12 maj ska han offentliggöra det.

Under sitt tv-anförande visade Benjamin Netanyahu upp ett bildspel med diverse tekniska specifikationer om det han beskrev som Irans hemliga kärnvapenprojekt. Sedan avslutade han med att säga att han är övertygad om att Trump kommer att "göra det rätta".

Benjamin Netanyahus kansli sade kort därpå via Twitter att man har talat med ledarna för Tyskland och Frankrike, och att Israel kommer att sända experter för att dela med sig av sitt underrättelsematerial om de påstådda iranska kärnvapenambitionerna.

En talesperson för den tyska regeringen betonade i en kommentar det internationella atomenergiorganet IAEA:s roll och underströk att oberoende inspektioner måste fortsätta för att se till att Iran följer avtalet.

Irans svar på den israeliske premiärministerns anklagelser är att dessa är "idiotiska och barnsliga".

Kärnenergiavtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Iran har gått med på att FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

FN:s vapenembargo ska finnas kvar under fem år efter avtalets start.

Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år.

I utbyte mot detta hävs de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00