Något som inte framkommer så ofta när det talas om Syrienkonflikten, är Israels inblandning i den. I lördags ska en iransk drönare från Syrien ha kränkt Israels luftrum. Det är något som tillbakavisas av militäralliansen som stöder Syriens regim. Oavsett vad som är sant så genomförde Israel, med kränkningen som förevändning, flygräder mot syriska och iranska mål i Syrien senare under dagen. Det skriver bland annat TT.
Efter dessa flygräder ska syriskt luftvärn ha öppnat eld så att ett israeliskt plan störtade i norra Israel. De båda piloterna ska ha förts till sjukhus, en av dem med allvarliga skador.
Anders Persson, Mellanösternexpert vid Lunds universitet, påpekar att det långt ifrån är första gången som Israel engagerar sig i Syrienkriget.
– Israel har bombat 100 gånger i Syrien före detta, bland annat misstänkta vapenleveranser till Hizbollah. Det är inget nytt, säger Persson och framhåller att det finns en lång rad orsaker till att Israel blandar sig i konflikten.
Bombningarna som Israel genomfört i Syrien har, menar han, inte bara varit en respons på kränkningar, utan även utförts av eget intresse.
– Israel vill inte ha iranska styrkor för nära sin gräns, man vill undvika iranska vapenfabriker i Syrien och man vill förhindra att vapen förs in till Hizbollah, säger han.
Finns det en risk för eskalering av konflikten?
– Ja, det gör det absolut. Det kalla kriget mellan Iran och Israel blev hett för första gången i helgen, säger Persson.
Han påpekar att det dagarna efter räderna har varit lugnt, men att det alltid finns en risk att någon vill utkräva hämnd. Det gäller Iran och Syrien såväl som Israel, menar han.
Världen idag frågar ifall det faktum att Saudiarabien och Israel har närmat sig varandra hade betydelse för helgens händelseutveckling.
– Det som har hänt i Syrien har stärkt den kopplingen. Men Israel hade agerat som man gjorde oavsett Saudiarabien. Jag tror inte att Saudiarabien har pressat Israel att göra detta.
Vad är det som finns i Syrien som alla vill ha?
– Det är en intressant fråga. Egentligen finns det ingenting. Lite olja, men i övrigt väldigt begränsade naturresurser. Däremot är Syrien en strategiskt viktig plats för maktbalansen i Mellanöstern. Landet har ett bra geopolitiskt läge.
Utgör Syrien ett hot mot Israel?
– Mycket mindre hot än tidigare, men det beror på vad man fyller Syrien med. Iran har för tillfället omkring 20 000 man i Syrien.
Vad Israels allierade USA vill i konflikten är, enligt Persson, svårt att veta.
– USA:s politik i Syrien har varit väldigt förvirrande, både under Obama och Trump. Man vill bekämpa IS, men de större strategiska målen är oklara, säger han.
Just nu stöder USA kurderna, men landet har också stött rebeller i Syrien, påpekar han.
När får vi se ett slut på konflikten?
– Assadregimen har nu tagit kontroll över stora delar av landet, men det finns några områden i nordost som är svåra att ta över, så det är svårt att svara på. Sedan får man tänka på att det är en sak att ta över ett område och en annan sak att skapa långsiktig stabilitet i det.