Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Sigrid Kaag, Nederländernas minister för handel och utveckling, beskriver Muslimska brödraskapet som en grupp vars ambition är att islamisera samhället. Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Nederländerna stoppar bidrag till Islamic Relief

Den muslimska biståndsaktören Islamic Relief Worldwide (IRW) har skakats av flera skandaler den senaste tiden och flera länder har dragit in stöd till organisationen. Nu stoppar även Nederländerna sina bidrag med hänvisning till IRW:s samröre med Muslimska Brödraskapet.

Nyheter · Publicerad 08:38, 22 jan 2021

Nederländska medier rapporterar att ministern för handel och utveckling, Sigrid Kaag, meddelat beslutet att slopa stödet till IRW.

Hon ska ha fått uppgifterna om organisationens kopplingar till Muslimska brödraskapet i december och efter att ha samlat in information väljer regeringen nu att agera.

Kaag beskriver Muslimska brödraskapet som en grupp vars ambition är att islamisera samhället. Sedan tidigare har också Tyskland stoppat sitt stöd till IRW.

I slutet av sommaren fick hela styrelsen för hjälporganisationen avgå sedan det uppdagats att högt uppsatta personer och styrelsemedlemmar spridit antisemitisk propaganda och hyllat terrorgruppen Hamas.

Bland annat hade en av styrelsemedlemmarna beskrivit Egyptens president Abdel Fatah al-Sisi som ”son till en judisk hallick” och kallat israeler ”barnbarn till apor och svin”.

Världen idag har tidigare rapporterat att Sverige än så länge fortsätter sitt samarbete med IRW. I höstas valde dessutom Sveriges kristna råd (SKR) och Equmeniakyrkan att ge det årliga Martin Luther King-priset till ett projekt i Stockholm där IRW ingår, något som möttes av skarp kritik.

– Vi ger ett pris till en organisation som arbetar för att överkomma rasism och främlingsfientlighet. Vi tar bestämt avstånd från antisemitism, sade SKR:s generalsekreterare Karin Wiborn till Världen idag då.

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier