Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Sjuksköterskan Shirley Chaplin och äktenskapsrådgivaren Gary McFarlane har tillsammans med vigselförrättaren Lillian Ladele (ej i bild) fått slutligt avslag i Europadomstolen. Foto: Foto: Paul Hackett/Reuters Scanpix

Nederlag för kristna i Europadomstolen

Tre av de fyra brittiska kristna som vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter efter att de ansett sig vara utsatta för diskriminering på arbetsplatsen har nu slutgiltigt fått avslag i domstolen.

Nyheter · Publicerad 10:20, 30 maj 2013

Europadomstolens högsta instans, stora kammaren, kommer inte att ompröva domstolens beslut från i januari, då Shirley Chaplin, Gary McFarlane och Lillian Ladele fick avslag. Det meddelade domstolen på tisdagen. I januaridomen fick Nadia Eweida rätt, som överklagat efter att hon vägrats bära ett korshalsband till sin arbetsuniform på British Airways.

Sjuksköterskan Shirley Chaplins överklagan gällde också rätten till att bära kors, men i hennes fall menar Europadomstolen att förbudet var motiverat av hygien- och säkerhetsskäl.
Gary McFarlane vände sig till domstolen efter att han mist sitt jobb som relationsrådgivare efter att han sagt att han var tveksam till att ta emot samkönade par, och vigselförrättaren Lillian Ladele ville få rätt i domstolen efter att hon bestraffats för att hon vägrat genomföra partnerskapsceremonier för samkönade par. I dessa båda fall menade domstolen att arbetsgivarna agerat rätt, eftersom de inte får diskriminera någon som vill utnyttja deras tjänster.

 Europadomstolen hänvisar också till det som kallas "marginal appreciation", det vill säga att medlemsländerna har ett visst utrymme för tolkningsfrihet i de här lagstiftningsfrågorna, vilket gör att domstolen vill undvika att gå emot de nationella domstolarna. För Sveriges del är det mycket viktigt att understryka  att Europadomstolen i flera andra fall slagit fast vikten av att respektera samvetsfrihet på arbetsplatsen, menar  Ruth Nordström, advokat vid Pro Vita.

– Sverige ligger långt från de flesta andra europeiska länder när det gäller respekten för samvetsfriheten. Även Storbritannien har en självklar rätt till samvetsfrihet i exempelvis när det gäller abort, inskriven i lagen, säger Ruth Nordström.

 Andrea Williams, chef för kristna juridiska organisationen Christian Legal Centre, menar att konsekvenserna kan bli allvarliga för kristna i Storbritannien, med tanke på den ändrade äktenskapslagstiftning som just nu debatteras i parlamentet.

– Vi har sett gång på gång i brittiska domstolar att när de hamnar i konflikt, sätts rättigheter som gäller sexuell läggning före rätten till religionsfrihet... Omröstningen i underhuset i förra veckan avslöjade det politiska tillståndet i Storbritannien. Inga av de tillägg som hade avsikten att skydda samvetsfriheten för de som tror på det traditionella äktenskapet accepterades, säger hon i ett uttalande.

Humanistiska organisationen National Secular Society är däremot mycket nöjd med Europadomstolens besked.
– Storbritannien har världens mest omfattande jämställdhetslagar, som redan infattar ett starkt skydd för religiöst troende, och de skulle ha blivit allvarligt undergrävda, särskilt för hbtq-personer, om stora kammaren ändrat någon av dessa domar, säger direktor Keith Porteous Wood till Guardian.

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...