Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Nedbränd Jönköpingskyrka byggs upp – med stationshus

För drygt ett år sedan brann Ansgariikyrkan i Jönköping ner till grunden. På måndagen påbörjades arbetet med att resa en ny kyrka på den tomt där den gamla kyrkan stod.
Glädjen är stor inom församlingen över att snart kunna börja ha gudstjänster igen.

Nyheter · Publicerad 17:50, 13 okt 2022

Världen idag var på onsdagen på plats på tomten där den förödande branden brände ned Ansgariikyrkan till grunden den 3 augusti 2021. Här har kranar under veckan börjat montera de moduler som fraktats från Växjö och som tillhör stadens gamla stationsbyggnad. Detta ska nu bli församlingens kyrkolokal.

”Där kommer finnas plats för både scouter, gudstjänster, samlingslokal och kontor”, berättar Ansgariikyrkan på sin Facebooksida.

Under tiden efter branden har Ansgarii-församlingen, som tillhör Equmenia, hyrt in sig på Lindgården, belägen på Rosenlund i Jönköping, där man arrangerat gudstjänster samt bedrivit övrig verksamhet såsom bönesamlingar och dagledigträffar. I våras berättade Världen idag om att församlingen köpt den gamla järnvägsstationsbyggnaden i Växjö som sin nya kyrkolokal.

Många är nu glada över den positiva vändningen efter branden och att en ny kyrkobyggnad nu växer fram på brandplatsen.

”Härligt! Följer det här och kör förbi så ofta jag kan”, skriver en person i en kommentar på Facebook.

”Vi önskar all välsignelse över ert beslut och framtid”, skriver en annan person.

I augusti påbörjades markarbeten och under september kom l-stöden, en typ av stödmur som är tillverkad av betong, på plats. Här reser man nu den gamla stationsbyggnaden som består av 23 moduler och som transporterats till Jönköping efter att monterats ned i Växjö.

Församlingen har tidigare uttryckt en förhoppning om att kunna inviga sin nya kyrka i mitten av december. SVT Jönköping uppger att det kan dröja till februari innan församlingen kan börja fira gudstjänst i sin egna byggnad.

– Det är färre folk på vissa platser och det är svårt att få tag i material. Vi har fått sträcka oss lite längre fram i tiden än vad som var tänkt, säger församlingens ordförande Lennart Bergström till SVT.

Ansgariikyrkan har sökt och fått tillfälligt bygglov för sin nya kyrka i syfte att så snabbt som möjligt äga ett fysiskt hem.

– Det är en glädje och tacksamhet som vilar över detta. Nu kan vi sitta i det här huset och planera för framtiden.

Det är en glädje och tacksamhet som vilar över detta. Nu kan vi sitta i det här huset och planera för framtiden

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10