Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Neandertalare-familj upptäckt i Sibirien – ”ger skapelsen stöd”

En genetisk studie av en grupp neandertalmänniskor visar att männen stannade med sin familj, medan kvinnorna kom från andra grupper – precis som hos andra människor. Skapelsetroende ser fyndet som ännu en bekräftelse på att neandertalarna var fullvärdiga människor.

Nyheter · Publicerad 13:00, 18 nov 2022

Göran Schmidt, ordförande i föreningen Genesis, påpekar att skapelsetroende har hävdat detta så länge som i 50 år, samtidigt som de sekulära forskarna tvingats justera sin syn på neandertalarna, bland annat då det visade sig att de första man hittade hade lidit av D-vitaminbrist.

– De hade rakit helt enkelt, som ledde till att generationer av skolelever fått lära sig att neandertalmänniskan gick framåtlutad. I dag avbildas neandertalmänniskan på ett helt annat sätt, säger Göran Schmidt. 

Den nu aktuella genetiska studien, vars resultat publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, är gjord på fossil från neandertalmänniskor som tidigare hittats i två grottor i Altaibergen i södra Sibirien. 

Enligt nyhetsbyrån TT handlar det bland annat om en benbit som visat sig komma från en vuxen man, och en tand som visat sig komma från en tonårig flicka, och där DNA-analyserna visar att de måste ha varit far och dotter. Dessutom fann forskarna att ytterligare fynd kom från två andra vuxna män som var närbesläktade med pappan, troligen kusiner till honom, samt en kvinna och en pojke som också var närbesläktade. 

Forskarnas slutsats är att det förmodligen rör sig om en grupp med pappor, mammor, deras barn och några kusiner, och något sådant har de inte hittat tidigare. Då deras dna dessutom visar att männen hade nära blodsband, medan de flesta kvinnor kom utifrån, från andra grupper, avslöjar det även ett socialt mönster som går igen hos andra människor, nämligen att männen tenderar att stanna i den grupp där de föds medan kvinnorna flyttar in. 

Samtidigt talar de sekulära forskarna ännu om att neandertalarna skulle vara en särskild ”människoart”, något som upprör Göran Schmidt. 

– Det är ju värre än rasism, utbrister han. 

Skapelsetroende forskare har alltså i stället länge hävdat att neandertalarna, och andra människovarianter som till exempel Denisovamänniskan, helt enkelt är vanliga fullvärdiga människor. Människor, som ur ett bibliskt perspektiv, var ättlingar till Noa och hans söner, och som spreds ut över jorden efter Babels torn. 

– Det var väldigt olika förhållanden man hamnade i. Vissa kom att bilda små grupper som levde ganska isolerade, sedan har det blandats, säger Schmidt, som förklarar att just sådana speciella förhållanden och isolering förklarar de fysiska skillnaderna mellan varianterna.

Evolutionsbiologen Patrik Lindenfors, docent och forskare vid Institutet för framtidsstudier, samt knuten till Stockholms universitet, intervjuades i okober av Världen idag med anledning av nya uppgifter om neandertalare. Han sade då att kreationisernas syn att neandertalare skulle vara vanliga människor är både rätt och fel.

Neandertalare var människor, men de var ”en helt annan sorts människor än i dag”, sade han.

De hade rakit helt enkelt, som ledde till att generationer av skolelever fått lära sig att neandertalmänniskan gick framåtlutad.

S-topp och M-politiker pausar politiken efter möte med Hamaskoppling

Politik. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) som kritiserats för sin medverkan vid en palestinsk konferens i... onsdag 31/5 22:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00