Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

”Nätprästen” får årets Bibelpris

Nätprästen och författaren Charlotte Frycklund får 2022 års Bibelpris, ett pris som delas ut av Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen till personer som bidragit till att göra Bibeln ”känd och använd”. Frycklund har bland annat lyft fram Bibelns kvinnor.

Nyheter · Publicerad 19:00, 27 okt 2022

Enligt juryn, är det ”med underfundig humor och stor nyfikenhet”, som Svenska kyrkan-prästen Charlotte Frycklund har ”synliggjort människor och företeelser i Bibeln som funnits i skuggorna”.

Inte minst har pristagaren, genom både böcker, andra texter och sociala medier, bidragit med nya perspektiv av Bibelns kvinnor, konstaterar juryn i sitt pressmeddelande.

När Charlotte Frycklund fick beskedet per telefon av Bibelsällskapets generalsekreterare Anders Göranzon, tycks det ha varit lika överraskande som glädjande.

– Wow! Hittills har detta varit en strulig dag, men nu blev det plötsligt en riktigt bra dag, utbrast nätprästen, som har sin arbetsplats på Kyrkokansliet i Uppsala.

Hon har redan författat ett flertal böcker, bland annat en med titeln Bibelns kvinnor, där hon lyfter fram just dessa.

– Att tänka sig in i hur deras liv kan ha tett sig har varit en utmaning för fantasin, teologin och inte minst humorn, säger hon.

Just nu skriver hon på en bok som går under arbetsnamnet Bibelns förlorare.

– Den ska handla om de som inte vann, som ses med oblida ögon, eller som vi aldrig riktigt fick lära känna för att de försvann ur handlingen. De är Judas, Goliat och Lots döttrar till exempel, berättar Frycklund.

Utöver själva erkännandet, består Bibelpriset av ett originalkonstverk med bibelkoppling, en särskild jubileumsbibel och ett stipendium i form av en veckas helpension vid Sigtunastiftelsen. Den veckan är tänkt att få bli en skaparvecka med anknytning till Bibeln.

– Att skriva baserat på Bibeln är min passion. Så det är klart att veckan som jag får vara på Sigtunastiftelsen och skriva, den hoppas jag ska innebära en ny bok om Bibeln, kommenterar prisvinnaren.

Vad gäller hennes egen relation till Bibeln, beskriver hon den som en bok full av berättelser, men också som ett raster att lägga över sina egna erfarenheter.

– Att läsa Bibeln är ett sätt för mig att prata med Gud, ett sätt att förstå, fundera, brottas och diskutera med Gud, säger Charlotte Frycklund.

Charlotte Frycklund

• Är präst i Svenska kyrkan sedan 25 år tillbaka.

• Arbetar som präst i sociala medier på Kyrkokansliet i Uppsala.

• Har en make och fyra tonårsbarn, samt hund, katter och höns.

• Har skrivit böckerna Bibelns kvinnor och Marias många systrar.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10