Natoövning ger
flera frågeteckenRiksdagsmän kritiska på flera punkter, men försvars minister Sten Tolgfors slår ifrån sig
Den Natoledda övning som just nu pågår i Sverige, får hård kritik.
–Vi har inte fått reda på någonting, eftersom man ansett att övningen varit ett rutinärende, säger Peter Rådberg (MP).
- Rådberg har fel i varje fråga, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M).Anders Karlsson (S), ordförande för försvarsutskottet, har egentligen ingenting att invända mot övningen Loyal Arrow, som pågår fram till den 16 juni.
Han tycker att det är viktigt att poängtera, att Sverige fortfarande är alliansfritt, samtidigt som han belyser att det är en fredsbevarande övning och att det egentligen inte är något nytt att vi samarbetar med Nato på det sättet. Dock är han lite tveksam till beslutsprocessen som föregick övningen.
– Man måste komma ihåg att det är regeringen som tog beslutet, utan att ha rådfrågat oss, vilket man kan tycka är lite märkligt, säger han.
Hur ser du på att en del tar det här som en provokation mot Ryssland?– Det är också en anledning till att jag tycker att regeringen borde ha rådfrågat oss innan övningen.Vi kunde ha diskuterat hur andra länder skulle uppfatta övningen, och om några skulle se det som en provokation.
Peter Rådberg, ledamot i försvarsutskottet, håller med Anders Karlsson om att beslutsprocessen varit märklig, och berättar att han också kritiserat detta.
– Vi har inte fått reda på någonting eftersom man ansett att övningen varit ett rutinärende, vilket är mycket märkligt.
I övrigt har Peter Rådberg dock inte samma syn på övningen som Anders Karlsson.
– Det här är en NRF-övning (Nato Respons Force), och NRF är ju i grunden en styrka som ska kunna slå till var som helst i världen för att skydda amerikanska intressen. Nu är även Nato inbakat i detta, men i grunden är det amerikanska intressen det handlar om, och då undrar jag över syftet att Sverige ska vara en del av detta.
Nu säger regeringen att det är en Partnerskap för fred-övning.– Ja, det är klart att det inte sägs det rakt ut, att vi deltar i en NRF-övning, säger Peter Rådberg och går över till en annan uppmärksammad fråga. Problematiken kring huruvida det skulle kunna finnas kärnvapen ombord på det brittiska hangarfartyg som ligger i Bottenviken med en besättning på cirka tusen man.
– Jag säger inte att det finns kärnvapen, men jag bad Sten Tolgfors ställa frågan. Han svarade ordagrant att "regeringen förutsätter att Nato följer svensk lag." Ser man på det så, behöver man ju inte ha några poliser, om det förutsätts att vi följer svensk lag.
Hur tror du Ryssland reagerar på den här övningen?– Ryssland kommer inte att sitta stilla, utan kommer att öka sin aktivitet, säger Anders Rådberg, och pekar på de uppgifter som menar att 25 procent av jordens gastillgångar finns i Barents hav.
Problemet med det geografiska området ifråga, ligger i att det inte är någon som riktigt kan säga att man äger det.
Då menar Rådberg att Ryssland, men även USA och Nato, är intresserade av dessa tillgångar.
Rådberg avslutar med att formulera det han anser vara kärnan i problematiken:
– Nu har Sverige tagit ställning, vi är inte längre neutrala, vilket gör att vi inte kan ta rollen som den brygga vi annars skulle kunna vara mellan Ryssland och USA tillsammans med Nato.
Världen idag har talat med Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors om den Natoledda övningen och om Rådbergs kritik.
– Rådberg har fel i varje fråga. Han har fel om gasen. Övningen handlar om en krishanteringsfråga och att öva för fredsbevarande operationer, det har ingenting med gas att göra, säger han skarpt.
Han fortsätter:
– Han har fel när det gäller kärnvapen. Storbritannien avvecklade kärnvapen från flyget för tio år sedan. Det finns inte ens förutsättningar för britterna att ha kärnvapen ombord. Och riksdagen har informerats om övningen. Den 8 augusti förra året fick jag en skriftlig förfrågan från en socialdemokrat, som undrade om vi inte kunde använda de stora områdena i norr till en stor flygövning.
– Och då informerade vi riksdagen om den här övningen, säger Sten Tolgfors, som sedan går vidare till det faktum, att detta inte är första gången Sverige övar med Nato.
– Det är den första flygövningen i Sverige med Nato, men vi har gjort marina övningar med Nato på svenskt territorium tidigare. Den här sortens övningar är nästan lite av en tradition, och vi har genomfört dem både under nuvarande och tidigare regering, fortsätter försvarsministern.
Men Rådberg säger att detta är en NRF-övning.– Nej, det är en fredsbevarande övning med Nato, vi är inte med i NRF, men vi samarbetar med dem och gör insatser varje dag i Afghanistan och Kosovo. För tillfället har vi ett svenskt Herkulesplan i Afghanistan och vi vill skicka helikoptrar till Kosovo. Så den här sortens övningar är nödvändiga. Övar man inte så blir man inte bra på det, säger Tolgfors och avslutar med ett kort konstaterande:
– Det är människors liv som står på spel.
>> Fakta: Royal Arrow - Royal Arow är en Natoledd övning för de länder som är med i PFF, Partnerskap för fred.
- Medverkande länder är Tyskland, Portugal, Italien, Polen Turkiet, Storbritannien, USA, Finland, Norge och Sverige.
- Det är första gången Sverige är värd för en flygövning av detta slag. tidigare har det rört sig om marina övningar på svenskt territorium.
- Scenariot för övningen bygger på en Natoledd krishanteringsinsats under FN-mandat. Syftet är att öva metoder för snabbinsatser och för att genomföra multinationellt samarbete.
- Sverige deltar med Jas 39 Gripen och tre andra plan. Därutöver rör det sig om 14 olika flygmaskiner från de olika länderna, allt från jaktflygplan till helikoptrar. Dessutom deltar Storbritannien med ett hangarfartyg i Bottenviken.
- De ärenden regeringen hanterar kring att ge tillstånd till övningar i Sverige och för svenskt deltagande i övningar utomlands klassas som rutinärenden.
- Riksdagsfrågan om en flygövning i norr som Sten Tolgfors hänvisar till ställdes av riksdagsledamoten Fredrik Lundh (S). Frågan och svaret finns att läsa på riksdagens hemsida.
Robin Olsson
robin.olsson@varldenidag.se
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP