Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Nato vill främja hbtq-frågor och mångfald – ifrågasätts

Den militära försvarsalliansen Nato lyfter fram hbtq-rörelsen och i ett nytt videoklipp säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg att det är ”viktigt att hylla mångfald” gällande sexualitet och könsidentitet.

Det finns en risk att fokus på frågor som är perifera för Nato leder till slitningar bland medlemsländerna, anser kritiker.

Nyheter · Publicerad 14:00, 30 maj 2023

Det var den 17 maj som Nato på sin webbplats publicerade ett inspelat tal från generalsekreteraren Jens Stoltenberg med anledning av det som kallas ”internationella dagen mot homofobi, bifobi och transfobi”.

Där framhåller Stoltenberg ”hbtq+-gruppen” och menar att alla bör ”reflektera över” och ”hylla” att människor har olika sexuella läggningar och identifierar sig med andra kön än de är födda till.

I klippet lovar Stoltenberg också att Nato ännu tydligare ska arbeta för att lyfta fram inkludering och representativitet i sin verksamhet och att militäralliansen inte bara skyddar nationsgränser utan också ”mångfald”. Just mångfalden beskrivs som Natos primära styrka.

På Natos officiella Twitterkonto, under ett inlägg som pryds av en bild på regnbågsfärger, har många reagerat på utspelet. Några uttrycker sig positivt om Stoltenbergs tal, men de flesta är kritiska.

”Nato handlar om försvarssamarbete, inte om att förespråka regnbågen för att splittra”, skriver en person.  

”Jag trodde Nato handlade om att stoppa tyrannisk sovjetism”, skriver en annan.

En annan som reagerat på utspelet är konservativa USA-kännaren Ronie Berggren. Han beskriver sig som Natovän, men uppger att han oroas över glidningen mot att bli ”woke”.

”Det är en hård, militär försvarsallians. Demokratins yttersta sköld. Det, och bara det, är vad Nato är och bör vara. Den avgränsningen är Natos styrka. Den styrka som kan ena konservativa katolska länder som Polen med hyperliberala länder som Sverige och Tyskland”, skriver han på Facebook.

Berggren menar att det vore olyckligt om Nato gick i EU:s fotspår som börjat agera på allt fler områden fjärran ifrån unionens kärnuppdrag.

”Organisationen bör inte driva sexualpolitik inom militären”, skriver han och menar att Nato på samma sätt också bör avhålla sig från soldaternas individuella sexualitet där de olika medlemsländerna länder har olika syn och olika politik.

Risken är, enligt Berggren, att länder som Polen ”börjar fnysa åt ett Västeuropa som drar åt ett helt annat håll” och att det på så sätt skapas splittringar i försvarssamarbetet.

”Det finns, och bör finnas, många arenor att diskutera sexualitetsfrågorna, men Nato bör inte vara den arenan”, skriver han.  

Nato handlar om försvarssamarbete, inte om att förespråka regnbågen för att splittra.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40