Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Nationell bönedag i Danmark kan slopas – fack protesterar

Under förevändning att dra in mer pengar till statskassan vill danska regeringen ta bort den nationella helgdag som är avsedd för bön. Kritik kommer från flera håll.

”Vi behöver finna frid”, menar biskopen Marianne Gaarden.

Nyheter · Publicerad 13:00, 21 dec 2022

Danmarks regering förväntar sig att en slopad helgdag ska inbringa skatteintäkter som man avser använda till finansiering av Försvarsmaktens ökade utgifter. På en presskonferens sade statsminister Mette Frederiksen att Stora bönedagen, som infaller den fjärde fredagen efter påsk i Danmark samt på Färöarna, från och med 2024 inte längre kommer att vara en nationell helgdag, uppger Altinget.

Tidningen berättar att Danmark år 1770 tog bort 10 av landets 22 dåvarande helgdagar med motivering att medborgarna i stället skulle ägna sig åt ”arbete och nyttiga gärningar” och påpekar att landets nuvarande regering verkar resonera i liknande termer.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00