Undersökning

Nästan var tolfte S-väljare ser Hamas massaker som ”berättigad”

israel flagga bränns
Enligt en Novusundersökning finns det stöd för Hamas terrorattack mot civila israeler hos omkring fem procent av svenskarna. På bilden syns hur en israelisk flagga eldas upp vid en propalestinsk demonstration.

En undersökning av Novus publicerad i Fokus visar att fyra av fem svenskar, 81 procent, svarar nej på frågan om Hamas attack, som dödade omkring 1 200 israeler, var ”berättigad”. Fem procent svarar ja, och stödet bland unga och hos rödgröna väljare är än större.

Publicerad Uppdaterad

”Anser du att Hamas attack mot Israel den 7 oktober var berättigad?” Det är frågan som har ställts i undersökningen. 14 procent svarar att de inte vet. 81 procent svarar nej, och fem procent svarar alltså ja. 

När svaren bryts ned till partisympatier blir det tydligt att majoriteten av stödet tycks komma ifrån väljare med vänster­sympatier. Bland personer som säger sig sympatisera med Social­demokraterna är det åtta procent, alltså ungefär var tolfte, som ser Hamas massaker som ”berättigad”. 

Stödet är också större i gruppen 18–34 år. Där är det var tionde person som ger stöd till Hamas dåd. 

Men majoriteten av svenskarna står inte bakom Israels rätt att försvara sig, enligt mätningen. Israels svar på angreppet med attacker mot Hamasmål i Gaza får relativt svagt stöd, bara omkring 34 procent ser detta som ”berättigat”. 50 procent stödjer det inte, övriga svarar att de inte vet. 

Novus vd Torbjörn Sjöström säger till Fokus att siffrorna visar att många inte vågar ta ställning. 

– Folk uppfattar nog detta som en oerhört känslig och invecklad konflikt med många lager och nyanser. Man tycker att det är för jobbigt att välja en sidas parti för att det blir ett så pass stort ställnings­tagande. 

På sociala medier är det många som uttrycker sig positivt över att stödet till Hamas generellt verkar vara lågt hos svenskarna. Andra, som tidigare KD-toppen Johan Ingerö, höjer ett varningens finger. 

”En opinion stor nog att vara ett riksdagsparti tycker att Hamas massmord och kidnappningar var motiverat. Vi har inte ens börjat skrapa på ytan på det här landets problem”, skriver han på X.

Powered by Labrador CMS