Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

– Risken för att de anhörigas sorg blir onödigt utdragen på grund av mediaexponeringen är påtaglig, säger Rolf Wollert kyrkoherde i Långareds kyrka. Här intervjuad av SVT:s reporter Hanna Nyberg. Foto: Erik Lundström

När mediadrevet intog Långared

LÅNGRED Efter att pingstvännerna Torgny och Inger Antby mördades i Långared lägrade media kyrkbyn. Nu är de flesta journalisterna borta. Kvar är sorgen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 okt 2011

Det tog inte många timmar efter dubbelmorden innan de första OB-bussarna rullade in i Långared som militärtanks för att ockupera byn och rapportera vid polisavspärrningarna till det mördade parets bondgård.
– Det känns lite märkligt. Det fanns till och med ett tv-team från Norge här, säger Alingsås tidnings lokalreporter Anders Thorn, som har varit i Långared i stort sett varje dag de senaste 10 åren. 

När han kom till skolan i byn dagen efter morden stod en helikopter parkerad på fotbollsplanen.
– Jag kopplade inte riktigt först varför helikoptern var där. Jag trodde det var någon uppvisning för skolbarnen som stod en bit ifrån och tittade på, säger han.

Men helikoptern var utsänd för att ta bilder på mordplatsen. Även skärmflyg användes för att kartlägga bondgården uppifrån luften.

En som är kritisk till medias agerande är lokale kyrkoherden i Långareds kyrka Rolf Wollert.
– Händelserna blir alldeles för stora. Risken för att de anhörigas sorg blir onödigt utdragen är påtaglig, säger han när Världen idag möter honom i sakristian.
På kyrkdörren har en handskriven lapp satts upp med texten ”Ingen press tack!.
Han menar att media inte tar något ansvar för det som kan ske i spåren av nyhetsrapporteringen. I stället skapar den rädsla hos folk.

– Det finns säkert en berättelse i den fruktansvärda händelsen i Långared som skulle hjälpa folk att hantera sin rädsla, men när människor inte får den fortsätter ryktena att cirkulera. För händer det något mer aktuellt på en annan plats åker journalisterna dit.

En annan risk menar  kyrkoherden är att människor som tar del av mediautbudet blir gränslösa i sin sorg.
– Skillnaden mellan andras och min egen sorg försvinner, säger han.
Rolf Wollert
tar hans egen kyrkas öppettider i samband med tragedin som exempel på hur media inte bara skildrar verkligheten utan faktiskt påverkar. 

Dagen efter morden var planeringen att kyrkan skulle hållas öppen för allmänheten mellan 18:00 och 22:00.
– Men TV4 gick ut med att vi skulle ha kyrkan öppen hela dagen. De hörde väl ett rykte och kollade inte fakta. Det resulterade i att plötsligt bestämde TV4 när vår kyrka skulle vara öppen.  Det är inte okej när media påverkar verkligheten i stället för att skildra den. Det behöver de fundera över.

Rolf Wollert menar att TV4:s agerande väcker misstankar i honom vad gäller trovärdigheten i andra nyheter kanalen rapporterar om.
– I det här fallet gjorde det ingenting eftersom det var en bagatell, men i andra fall kan det få förödande konsekvenser.

Han vill se en förändring i hur media skildrar tragedier som den i Långared.
– Jag skulle vilja att media lät människor som inte är vana att vara i offentlighetens ljus vara i fred. 

På TV4 är man ledsna över att de felaktiga uppgifterna som innebar att personalen i Långareds kyrka fick kasta om sitt schema på torsdagen.
– Om vi har uppgett att kyrkan var öppen fast den var stängd, så var det givetvis ett misstag som vi beklagar, säger Jonas Gummesson, nyhetschef på kanalen.

Varför var ni dåligt pålästa?
– Vi hade en intervju från onsdagen som återväntades på sändningarna på morgonen. Det beklagar vi.

Varför var det viktigt att sända live från Långared dagen efter mordet?
– Vi arbetar med nyheter och dubbelmorden i Långared var en uppseende händelse.

Journalisten Anders Thorn menar att Långared är en intressant bygd eftersom att här finns fyra missionsförsamlingar inom samma socken.
– Det gör platsen unik. Det finns ett stort ekumeniskt samarbete i bygden.

För ungdomarna i Långared är kyrkan och fotbollen det centrala i byn. Ofta flyttar man ifrån Långared för att sedan återvända som vuxen när det är dags att bilda familj.
– Man söker kanske den gemenskapen som var hemma i kyrkan för det finns en trygghet där.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se 

>> LÄS OCKSÅ:


Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00