Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Instrumentet shofar används vid nyårsfirandet. Foto: Ariel Schalit / AP / TT

När en nation söker Gud

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 sep 2018

Israel är nu inne i en period som kallas ”tio dagar av omvändelse”. Perioden startade med firandet av det judiska nyåret, Rosh Hashana, i söndags kväll och avslutas i och med Yom Kippur, den stora försoningsdagen den 12 september. Fokus under perioden ligger på självrannsakan och omvändelse.

Enligt judisk tradition blir varje person inskriven antingen i livets eller dödens bok inför det kommande året på basunernas högtid”, som är den bibliska terminologin för Rosh Hashana. Leonard Cohens berömda sång om att möta döden, Vem genom eld, vem genom vatten, vem i solsken och vem på natten”, är baserad på en judisk bön inför allvaret av den här dagen.

De tio dagarna av omvändelse bygger på traditionen om att man kan förhindra en negativ dom genom att vända om och söka förlåtelse från både Gud och människor. Det samtalas om omvändelse på arbetsplatser, i hemmen, och till och med radio och tv ägnar mycket tid åt temat.

I synagogorna är bönerna starkt koncentrerade runt omvändelse. Det råder en mycket speciell atmosfär i Israel dessa dagar. Man kan bara önska att andra nationer skulle gå igenom en liknande rening.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...