Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Namninsamling kräver en bättre relation till Israel

Att Sverige ska få en normaliserad relation med Israel. Det är målet med en namninsamling som startats av organisationen Keren Kajemet. – Jag möter många som är irriterade över regeringens ensidiga hållning, säger ordförande Max Federmann.

Nyheter · Publicerad 16:00, 7 apr 2019

En bra bit över tusen personer har redan skrivit under namninsamlingen, som pågår under våren. Keren Kajemet, som arbetar med trädplantering och annan samhällsutveckling i Israel, hoppas att deras upprop ska påverka den svenska regeringen att få ett förbättrat förhållande med Israel.

– Det här är en solidaritetskampanj förknippad med handling. Var en som skriver under lovar också att bidra till att tre nya träd planteras. Vi tycker att namninsamlingen då också väger tyngre än att enbart skriva under med namn, säger Max Federmann på Keren Kajemet i Sverige.

Han menar att bland Europas länder är Sverige ett av de allra mest Israelkritiska.

– Sverige borde uppmärksamma Israel som det enda demokratiska landet i regionen. Sverige borde ha hjärtliga, eller åtminstone normala, relationer till detta demokratiska land.

Max Federmann reser i Sverige och möter många människor som är besvikna på hur frostiga de svensk-israeliska relationerna blivit.

– Trots att stora befolkningsgrupper i det svenska samhället tycker som vi, så har man inte alltid gjort sin stämma hörd. Den här insamlingen är ett sätt som man kan göra det på, säger Max Federmann.

Uppropet för solidaritet med Israel görs i samarbete med Vänskapsförbundet Sverige Israel och Himlen TV7.

”Som den äldsta Sionistiska organisationen, grundad 1901 i Basel och 1910 i Stockholm, ser vi på Keren Kajemet–Israelfonden det som vår uppgift att bana vägen för en sådan manifestation av solidaritet med staten Israel, Mellanösterns enda demokrati”, skriver man i ett utskick.

”Sveriges regering och riksdag samt svenska medier bör få kunskap om att det finns breda grupper inom det svenska samhället som inte godtar den ensidiga och snedvridna bild och svartmålning av Israel, som det dagligen ges uttryck för”, skriver Keren Kajemet.

Det finns mer information om kampanjen på organisationens hemsida. Namnlistorna kommer senare att överräckas till Israels ambassadör i Sverige samt till regering och riksdag.

Trots att stora befolkningsgrupper i det svenska samhället tycker som vi, så har man inte alltid gjort sin stämma hörd.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier