Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Nämndeman som stöttade sharia utesluts ur Centern

Centerpartiet utesluter de två nämndemän i Solna tingsrätt som – på hårt kritiserade grunder – friat en man för hustrumisshandel. Världen idag skrev redan 2011 om en av nämndemännen, en kvinna, som hade uttryckt stöd för sharialag och som dömt i flera fall med kristna konvertiter.

Nyheter · Publicerad 12:26, 5 mar 2018

Domen har väckt en våg av upprördhet, inte minst i juristkretsar, sedan den blev känd på söndagen.

Fallet gäller en man som åtalades för att ha misshandlat en kvinna 2015. I de friande domskälen skriver Solna tingsrätt bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

Att kvinnan först anmälde misshandeln till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, "minskar hennes trovärdighet ytterligare", enligt domen.

I den nu kritiserade domen står också att "det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet".

Tre nämndemän och en juristdomare dömde. Juristdomaren och en nämndeman för Moderaterna ville fälla mannen, medan de två nämndemännen för Centern ville fria honom. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

Åklagaren Josefine Dahlqvist anser att domen är grundad på "antaganden och fördomar" och har överklagat till hovrätten.

Redan när Centerpartiet på måndagen inledde uteslutnings­ärendet valde en av nämndemännen att lämna alla sina politiska uppdrag. I ett utförligt inlägg på Facebook tar han avstånd från skrivningarna i domen, som juristdomaren i tingsrätten författat.

"Hade jag sett hur den var formulerad innan den skickades ut hade jag självklart opponerat mig", står det i hans inlägg.

Den andra nämndemannen, en kvinna, försvarar domen i Aftonbladet:

– Jag har dömt i många mål. Jag har dömt för mannen i vissa mål och för kvinnan i vissa mål. I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag.

Världen idag skrev redan 2011 om en av de inkallade nämndemännen, Ebtisam Aldebe. Hon hade då dömt i flera migrationsmål gällande kristna konvertiter, trots att hennes make var uttalat kritisk mot att muslimer blir kristna i Sverige och sedan söker asyl.

– Så länge hon själv inte sagt det här är det inget bekymmer för vår del, sade rådman Eva Frånlund Althin då till Världen idag.

Några år tidigare sade Ebtisam Aldebe i SVT:s Rapport att hon var positiv till att införa delar av sharialagen i Sverige för att hjälpa muslimer i deras vardagsliv.

De båda nämndemännen har nu kallats in till cheflagmannen i Solna tingsrätt, Lena Egelin. Hon säger till TT att det främst är uttalandet i domskälen, om att det har betydelse vilken familj som personerna kommer ifrån, som har fått henne att nu vidta åtgärder.

– Det har jag väldigt svårt att se som ett sakligt argument.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier