Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl.
Matteus 6:20

Världen idag

Nämndeman som stöttade sharia utesluts ur Centern

Centerpartiet utesluter de två nämndemän i Solna tingsrätt som – på hårt kritiserade grunder – friat en man för hustrumisshandel. Världen idag skrev redan 2011 om en av nämndemännen, en kvinna, som hade uttryckt stöd för sharialag och som dömt i flera fall med kristna konvertiter.

Nyheter · Publicerad 12:26, 5 mar 2018

Domen har väckt en våg av upprördhet, inte minst i juristkretsar, sedan den blev känd på söndagen.

Fallet gäller en man som åtalades för att ha misshandlat en kvinna 2015. I de friande domskälen skriver Solna tingsrätt bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

Att kvinnan först anmälde misshandeln till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, "minskar hennes trovärdighet ytterligare", enligt domen.

I den nu kritiserade domen står också att "det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet".

Tre nämndemän och en juristdomare dömde. Juristdomaren och en nämndeman för Moderaterna ville fälla mannen, medan de två nämndemännen för Centern ville fria honom. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

Åklagaren Josefine Dahlqvist anser att domen är grundad på "antaganden och fördomar" och har överklagat till hovrätten.

Redan när Centerpartiet på måndagen inledde uteslutnings­ärendet valde en av nämndemännen att lämna alla sina politiska uppdrag. I ett utförligt inlägg på Facebook tar han avstånd från skrivningarna i domen, som juristdomaren i tingsrätten författat.

"Hade jag sett hur den var formulerad innan den skickades ut hade jag självklart opponerat mig", står det i hans inlägg.

Den andra nämndemannen, en kvinna, försvarar domen i Aftonbladet:

– Jag har dömt i många mål. Jag har dömt för mannen i vissa mål och för kvinnan i vissa mål. I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag.

Världen idag skrev redan 2011 om en av de inkallade nämndemännen, Ebtisam Aldebe. Hon hade då dömt i flera migrationsmål gällande kristna konvertiter, trots att hennes make var uttalat kritisk mot att muslimer blir kristna i Sverige och sedan söker asyl.

– Så länge hon själv inte sagt det här är det inget bekymmer för vår del, sade rådman Eva Frånlund Althin då till Världen idag.

Några år tidigare sade Ebtisam Aldebe i SVT:s Rapport att hon var positiv till att införa delar av sharialagen i Sverige för att hjälpa muslimer i deras vardagsliv.

De båda nämndemännen har nu kallats in till cheflagmannen i Solna tingsrätt, Lena Egelin. Hon säger till TT att det främst är uttalandet i domskälen, om att det har betydelse vilken familj som personerna kommer ifrån, som har fått henne att nu vidta åtgärder.

– Det har jag väldigt svårt att se som ett sakligt argument.

De hätska angreppen på demokratin måste upphöra

Ledare Nu måste det vara slut med smutskastningen av demokratin! Ett val har genomförts där flertalet... tisdag 27/9 00:10

Första kvinnan att leda Italien

Ledare Nyckfullheten i italiensk politik gör att högerblockets framgångar i söndagens val inte... tisdag 27/9 00:00

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt... tisdag 27/9 00:00

Tillbedjan ändrar atmosfär och förväntan

Bönekrönika ”Men det kommer en tid, och den är redan här, när sanna tillbedjare ska tillbe Fadern i ande och... tisdag 27/9 00:00

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier