Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Nämndeman som stöttade sharia utesluts ur Centern

Centerpartiet utesluter de två nämndemän i Solna tingsrätt som – på hårt kritiserade grunder – friat en man för hustrumisshandel. Världen idag skrev redan 2011 om en av nämndemännen, en kvinna, som hade uttryckt stöd för sharialag och som dömt i flera fall med kristna konvertiter.

Nyheter · Publicerad 12:26, 5 mar 2018

Domen har väckt en våg av upprördhet, inte minst i juristkretsar, sedan den blev känd på söndagen.

Fallet gäller en man som åtalades för att ha misshandlat en kvinna 2015. I de friande domskälen skriver Solna tingsrätt bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

Att kvinnan först anmälde misshandeln till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, "minskar hennes trovärdighet ytterligare", enligt domen.

I den nu kritiserade domen står också att "det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet".

Tre nämndemän och en juristdomare dömde. Juristdomaren och en nämndeman för Moderaterna ville fälla mannen, medan de två nämndemännen för Centern ville fria honom. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

Åklagaren Josefine Dahlqvist anser att domen är grundad på "antaganden och fördomar" och har överklagat till hovrätten.

Redan när Centerpartiet på måndagen inledde uteslutnings­ärendet valde en av nämndemännen att lämna alla sina politiska uppdrag. I ett utförligt inlägg på Facebook tar han avstånd från skrivningarna i domen, som juristdomaren i tingsrätten författat.

"Hade jag sett hur den var formulerad innan den skickades ut hade jag självklart opponerat mig", står det i hans inlägg.

Den andra nämndemannen, en kvinna, försvarar domen i Aftonbladet:

– Jag har dömt i många mål. Jag har dömt för mannen i vissa mål och för kvinnan i vissa mål. I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag.

Världen idag skrev redan 2011 om en av de inkallade nämndemännen, Ebtisam Aldebe. Hon hade då dömt i flera migrationsmål gällande kristna konvertiter, trots att hennes make var uttalat kritisk mot att muslimer blir kristna i Sverige och sedan söker asyl.

– Så länge hon själv inte sagt det här är det inget bekymmer för vår del, sade rådman Eva Frånlund Althin då till Världen idag.

Några år tidigare sade Ebtisam Aldebe i SVT:s Rapport att hon var positiv till att införa delar av sharialagen i Sverige för att hjälpa muslimer i deras vardagsliv.

De båda nämndemännen har nu kallats in till cheflagmannen i Solna tingsrätt, Lena Egelin. Hon säger till TT att det främst är uttalandet i domskälen, om att det har betydelse vilken familj som personerna kommer ifrån, som har fått henne att nu vidta åtgärder.

– Det har jag väldigt svårt att se som ett sakligt argument.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier