Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Nämndeman som stöttade sharia utesluts ur Centern

Centerpartiet utesluter de två nämndemän i Solna tingsrätt som – på hårt kritiserade grunder – friat en man för hustrumisshandel. Världen idag skrev redan 2011 om en av nämndemännen, en kvinna, som hade uttryckt stöd för sharialag och som dömt i flera fall med kristna konvertiter.

Nyheter · Publicerad 12:26, 5 mar 2018

Domen har väckt en våg av upprördhet, inte minst i juristkretsar, sedan den blev känd på söndagen.

Fallet gäller en man som åtalades för att ha misshandlat en kvinna 2015. I de friande domskälen skriver Solna tingsrätt bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

Att kvinnan först anmälde misshandeln till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, "minskar hennes trovärdighet ytterligare", enligt domen.

I den nu kritiserade domen står också att "det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet".

Tre nämndemän och en juristdomare dömde. Juristdomaren och en nämndeman för Moderaterna ville fälla mannen, medan de två nämndemännen för Centern ville fria honom. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

Åklagaren Josefine Dahlqvist anser att domen är grundad på "antaganden och fördomar" och har överklagat till hovrätten.

Redan när Centerpartiet på måndagen inledde uteslutnings­ärendet valde en av nämndemännen att lämna alla sina politiska uppdrag. I ett utförligt inlägg på Facebook tar han avstånd från skrivningarna i domen, som juristdomaren i tingsrätten författat.

"Hade jag sett hur den var formulerad innan den skickades ut hade jag självklart opponerat mig", står det i hans inlägg.

Den andra nämndemannen, en kvinna, försvarar domen i Aftonbladet:

– Jag har dömt i många mål. Jag har dömt för mannen i vissa mål och för kvinnan i vissa mål. I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag.

Världen idag skrev redan 2011 om en av de inkallade nämndemännen, Ebtisam Aldebe. Hon hade då dömt i flera migrationsmål gällande kristna konvertiter, trots att hennes make var uttalat kritisk mot att muslimer blir kristna i Sverige och sedan söker asyl.

– Så länge hon själv inte sagt det här är det inget bekymmer för vår del, sade rådman Eva Frånlund Althin då till Världen idag.

Några år tidigare sade Ebtisam Aldebe i SVT:s Rapport att hon var positiv till att införa delar av sharialagen i Sverige för att hjälpa muslimer i deras vardagsliv.

De båda nämndemännen har nu kallats in till cheflagmannen i Solna tingsrätt, Lena Egelin. Hon säger till TT att det främst är uttalandet i domskälen, om att det har betydelse vilken familj som personerna kommer ifrån, som har fått henne att nu vidta åtgärder.

– Det har jag väldigt svårt att se som ett sakligt argument.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00