Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Nabeel Qureshi höll fast vid Jesus till slutet

In i det sista berättade författaren Nabeel Qureshi om sin tro på Jesus. – Vår Gud är en Gud av kärlek, sa ex-muslimen i ett videoklipp en vecka innan han flyttade hem. Teologen Stefan Gustavsson minns Qureshi som passionerad, hängiven och ödmjuk.

Nyheter · Publicerad 20:00, 19 sep 2017

Han var en starkt övertygad muslim. Men efter att ha börjat jämföra bevisen för islam respektive kristendomen, tillsammans med en kristen studiekamrat, blev han övertygad om att Jesus är vägen till Gud. Resan är nedtecknad i självbiografin ”Jag sökte Allah och fann Jesus”, som har sålts i hundratusentals exemplar.

Omvändelsen ledde till att Qureshi la sin läkarkarriär åt sidan och i stället började ägna sig åt apologetik. Efter att ha studerat ämnet började han själv föreläsa, vilket lett till att han nu har talat på mer än 100 universitet och deltagit i debatter runt om i världen.

I augusti förra året, just när hans tredje bok hade kommit från tryckeriet, fick Qureshi beskedet att han drabbats av en allvarlig form av magcancer.

”Kära vänner och familj. Det här är ett uttalande som jag aldrig trodde att jag skulle göra, men Gud har i sin oändliga och suveräna vishet valt mig för det här slipandet, och jag ber att han ska bli ärad genom min kropp och ande”, skrev Nabeel Qureshi i ett Facebookinlägg och meddelade att han var tvungen att ställa in sina framträdanden.

I inlägget berättade Qureshi ärligt att han var modfälld och undrade hur framtiden skulle se ut, men att han aldrig tvivlade på att Jesus är Herre.

”Hans blod har betalat min skuld och genom hans sår är vi helade”, skrev han.

Inlägget avslutades med ett citat från Filippierbrevets första kapitel.

”Det är min längtan och mitt hopp att jag inte på något sätt ska stå där med skam, utan att Kristus nu som alltid ska bli frimodigt förhärligad i min kropp, vare sig jag lever eller dör. Ty för mig är livet Kristus och döden en vinst.
”

Under sitt sjukdomsår har Qureshi videobloggat – allt medan familjen och kristna runt om i världen har bett om ett helande.

I videobloggen har Qureshi varvat personliga tankar med teologiska föreläsningar. I ett inlägg har han sin muslimska pappa bredvid sig, som tackar tittarna för allt stöd de ger hans son. I ett annat inlägg har han sin lilla dotter i knät.

”Evangeliet jämfört med sharia” är titeln på den sista undervisningsfilmen på bloggen. Med David Wood, studiekamraten som ledde honom till tro, vid sin sida berättar han inlevelsefullt om huvudbudskapet i islam respektive kristendom.

Den 16 september fick Qureshi flytta hem till Jesus. Förutom dottern Ayah lämnar han hustrun Michelle efter sig.

En som träffade Nabeel Qureshi är teologen Stefan Gustavsson, direktor för Credoakademin, som gett ut Qureshis böcker i Sverige.

– Det var med en väldig sorg som jag tog emot beskedet om hans död, säger Gustavsson.

Han berättar att Nabeel Qureshi var samma hängivna och passionerade person i verkligheten som den person som framträder i självbiografin.

– Samtidigt som han var väldigt noga med vad som är sant så var han väldigt ödmjuk.

Gustavsson påpekar att Qureshi under sitt korta liv fick ett större genomslag än vad de flesta människor får under ett långt liv.

– Han är en unik person på det sättet att han, när han dör vid 34 års ålder, berör människor över hela världen. Det säger något om honom. Hans liv och hans förmåga att kommunicera har nått fram till vanliga människor.

Stefan Gustavsson var själv en av dem som följde Qureshis video­blogg.

– I stor ärlighet och öppenhet berättade han om sin situation, bad om förbön och visade att han förtröstade på Gud.

Tror du att hans död kan få betydelse?

– Ja, det tror jag. Dels genom böckerna och dels genom den trohet han visade. Det är också ett vittnesbörd: Att han höll fast vid sin tro på Jesus intill slutet.

För den som går in på video­bloggen är det också tydligt att Qureshi förkunnade in i det sista. Mager, tunnhårig och iklädd sjukhusskjorta tittar Nabeel Qureshi sorgset in i kameran från sin sjukhusbädd.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi diskuterar frågor om sanning, men i slutändan handlar det om att vi gör det i kärlek och fred, sa han i vad som skulle bli hans allra sista filmklipp.

– Vår Gud är en Gud av kärlek.

Han är en unik person på det sättet att han, när han dör vid 34 års ålder, berör människor över hela världen. Det säger något om honom.

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Theresia Olsson Neve: Vad är vi egentligen till för?

Arbetslivskrönika Vi är ganska många som har matats med den amerikanske psykologen Abraham Maslows behovshierarki sedan den först publicerades år 1943 om hur vi...

Platsen är irrelevant – det är vem du är där med som avgör allt.

Vardagskrönika Egentligen är himlen inte så viktig för mig. Som barn i söndagsskolan fick man höra att man skulle tro på Jesus, för då fick man komma dit en dag....

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

Theresia Olsson Neve: Vad är vi egentligen till för?

Arbetslivskrönika Vi är ganska många som har matats med den amerikanske psykologen Abraham Maslows behovshierarki sedan den först publicerades år 1943 om hur vi...