I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Rökmoln efter en israelisk attack mot en byggnad i Gaza City. Foto: Khalil Hamra / AP / TT

Myter och fakta om Gaza

Förenklade sanning­ar, vinklade bilder och undanhållande av information har präglat rapporteringen kring konflikten i Gaza. Världen idag ger dig svaren på de vanligaste frågorna kring konflikten.

Nyheter · Publicerad 12:19, 30 jul 2014

Ockuperar Israel Gaza?
Nej. Israel drog sig tillbaka från Gaza i augusti 2005 och dåvarande premiärminister Ariel Sharon tog hjälp av den israeliska armén att med våld evakuera judiska bosättare. Sedan dess har det inte funnits en enda judisk bosättare i Gaza och inte heller några israeliska soldater utplacerade i området.

Finns det judiska bosättare i Gaza?
Nej, inte sedan 2005. Efter utträdet i augusti 2005 och fram till sommaren 2007 var det den palestinska myndigheten som kontrollerade Gaza. I juni 2007 startade Hamas ett inbördeskrig mot det rivaliserande Fatah-partiet. Hamas gick segrande ur inbördeskriget och har styrt Gaza sedan dess. Direkt efter makt­övertagandet gjorde Hamas också klart att de skulle ta itu med befintliga avtal mellan den palestinska myndigheten och Israel och man började också skjuta raketer från Gaza mot Israel.
Som svar på detta införde Israel sanktioner mot Gazaremsan, bland annat med en blockad för att hindra Hamas att få tag i vapen. Däremot har man alltid tillåtit det humanitära biståndet till Gaza.

Vilka fredssamtal har förts historiskt?
Fredssamtal har förts flera gånger. Osloprocessen 1993, ”Oslo 1”, innebar den första direkta överenskommelsen mellan israeliska politiker och representativa politiker för palestinier. 1995 undertecknades ”Oslo 2” i Washington, vilket gav PLO begränsat självstyre på begränsade områden.
År 2000 fördes fredssamtal i Camp David, mellan Arafat och Barak, under ledning av USA:s president Bill Clinton. 2001 fördes förhandlingar i Taba på Sinaihalvön.  Den palestinska sidan sade sig då acceptera att Israel skulle annektera några delar av Västbanken men inget avtal nåddes och förhandlingarna avbröts av att det israeliska valets vinnare Ariel Sharon vägrade fortsätta.

Finns det bevis för att Hamas använder mänskliga sköldar?
Ja. Hamas talespersoner har vid flera tillfällen gjort yttranden där de öppet står för att de använder sig av denna metod. ”Metoden att använda människors kroppar för att stoppa israeliska flyganfall har visat sig vara en mycket effektiv metod” säger en av Hamas talespersoner i en Tv-intervju. En annan Hamasledare säger att det är ett sätt för palestinier att få dö martyrdöden. De uppmanar också öppet människor att stanna i sina hem trots varningar om attacker.

Hur ser Hamas på Israel?
Hamas förnekar staten Israel och dess rätt att existera som nation, något som står inskrivet i Hamas stadgar. Hamas högste ledare, Khaled Mashaal, har bland annat sagt att ”Israel är illegitimt och kommer så att förbli för all framtid. Det tillhör oss”.

Vilket är Israels/Hamas mål med striderna?
Israels mål med striderna är att åstadkomma ett läge, där Hamas försvagas och inte längre kan beskjuta israeliska civila med raketer.
Hamas mål är att hela regionen, inklusive Israel, ska bli muslimsk. I väntan på detta har de som kortsiktigt mål att skapa en palestinsk stat på 1967 års gränser.

Varför får konflikten så stort massmedialt fokus?
Huvudsakligen för att den är en av de mest långvariga och utdragna konflikterna i världen. Konflikten har också flera dimensioner, både politiska, etniska och religiösa, som gör den svårlöst.

Källor: Norska Dagen, riksdagen, CNN, Sveriges Radio, Svensk Israel-information, Jerusalem Post, Myndig­heten för samhällsskydd och beredskap och BBC


Fakta. Konflikten senaste dygnen

28 juli: Ett flertal Hamas-raketer sköts från Gaza mot Israel. Fem israeliska soldater dödades då militanta islamister tog sig över gränsen. På kvällen klargjorde premiärminister Netanyahu att Israel inte har för avsikt att dra sig ur konflikten förrän Hamas terrortunnlar är oskadliggjorda.

29 juli: Gazaremsans enda kraftverk slogs ut av kraftig israelisk beskjutning då Israel attackerade terroristmål i närheten av kraftverket. 60 personer uppges ha dödats. Israel har också slagit ut en radio­station, styrd av Hamas, samt ett residens tillhörande Ismail Haniyeh, en av Hamas ledande politiker.
Israel förklarar att de ställer sig bakom Egyptens förslag på vapenvila medan Hamas är av­visande.

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00