Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Myndighet slår fast: Citera Bibeln om hbtq kan bli olagligt

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) föreslår att regeringen utreder ett förbud av ”omvändelseförsök” gentemot hbtq-personer. När Världen idag ställer ett antal följdfrågor till myndigheten blir det tydligt att förslaget kan få långtgående konsekvenser för kristna församlingar i Sverige.

Nyheter · Publicerad 08:00, 9 mar 2022

MUCF fick i uppdrag av regeringen att kartlägga så kallad omvändelseterapi, men valde då att bredda begreppet och i stället tala om ”omvändelseförsök”, något Världen idag berättat om tidigare. I myndighetens rapport blandas beskrivningar av kränkningar mot hbtq-personer med exempel på klassisk kristen förkunnelse och bibeltrogen teologi.

Världen idag skickade några följdfrågor till projektledaren för rapporten, Ulrika Westerlund, som tidigare varit förbundsordförande för RFSL.

De skriftliga svaren kommer från myndighetens pressavdelning och där menar man att begreppsförändringen från omvändelseterapi till omvändelseförsök ”fångar bättre det uppdragsgivaren var ute efter”.

På frågan om ett ”omvändelseförsök”, det som myndigheten föreslår ska utredas för ett förbud, kan handla om att i en predikan citera bibelverser om att homosexualitet är synd, så blir svaret inte ett nekande.

”Det beror på sammanhanget. Om det är ett försök att få någon att förändra, permanent dölja eller avstå från att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller könsidentitet eller uttrycka kön på det sätt personen själv vill då är det ett omvändelseförsök enligt rapportens definition”, skriver MUCF.

I er rapport talar ni om att lämna ”hbtq-fientliga” miljöer. Är en kyrka med en teologisk uppfattning att äktenskapet är reserverat för en man och en kvinna en hbtq-fientlig miljö?

”Det kan det vara, men återigen beror detta på sammanhanget. Det MUCF beskriver i rapporten är ungas berättelser om att församlingens eller familjens agerande har lett till rädsla att utsättas för omvändelseförsök och rädsla att uteslutas ur den sociala gemenskapen, församlingen eller familjen.”

Världen idag frågar också om riskerna med att blanda beskrivningar av teologi och förkunnelse med exempel på reella kränkningar. Här anser myndigheten att man blivit uppmärksammade på övergrepp i olika miljöer och ”av olika allvarlighetsgrad och ibland i namn av någon religion”.

Ett sådant övergrepp är enligt MUCF ”att religiösa praktiker använts för att ’bota’ den unga hbtq-personen”.  

Myndigheten menar att om regeringen nu går vidare med förslagen så blir det lagstiftarnas uppgift att utreda och säkerställa ”balansen mellan respekt för allas rättigheter och religionsfriheten”.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier