Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Myndighet slår fast: Citera Bibeln om hbtq kan bli olagligt

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) föreslår att regeringen utreder ett förbud av ”omvändelseförsök” gentemot hbtq-personer. När Världen idag ställer ett antal följdfrågor till myndigheten blir det tydligt att förslaget kan få långtgående konsekvenser för kristna församlingar i Sverige.

Nyheter · Publicerad 08:00, 9 mar 2022

MUCF fick i uppdrag av regeringen att kartlägga så kallad omvändelseterapi, men valde då att bredda begreppet och i stället tala om ”omvändelseförsök”, något Världen idag berättat om tidigare. I myndighetens rapport blandas beskrivningar av kränkningar mot hbtq-personer med exempel på klassisk kristen förkunnelse och bibeltrogen teologi.

Världen idag skickade några följdfrågor till projektledaren för rapporten, Ulrika Westerlund, som tidigare varit förbundsordförande för RFSL.

De skriftliga svaren kommer från myndighetens pressavdelning och där menar man att begreppsförändringen från omvändelseterapi till omvändelseförsök ”fångar bättre det uppdragsgivaren var ute efter”.

På frågan om ett ”omvändelseförsök”, det som myndigheten föreslår ska utredas för ett förbud, kan handla om att i en predikan citera bibelverser om att homosexualitet är synd, så blir svaret inte ett nekande.

”Det beror på sammanhanget. Om det är ett försök att få någon att förändra, permanent dölja eller avstå från att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller könsidentitet eller uttrycka kön på det sätt personen själv vill då är det ett omvändelseförsök enligt rapportens definition”, skriver MUCF.

I er rapport talar ni om att lämna ”hbtq-fientliga” miljöer. Är en kyrka med en teologisk uppfattning att äktenskapet är reserverat för en man och en kvinna en hbtq-fientlig miljö?

”Det kan det vara, men återigen beror detta på sammanhanget. Det MUCF beskriver i rapporten är ungas berättelser om att församlingens eller familjens agerande har lett till rädsla att utsättas för omvändelseförsök och rädsla att uteslutas ur den sociala gemenskapen, församlingen eller familjen.”

Världen idag frågar också om riskerna med att blanda beskrivningar av teologi och förkunnelse med exempel på reella kränkningar. Här anser myndigheten att man blivit uppmärksammade på övergrepp i olika miljöer och ”av olika allvarlighetsgrad och ibland i namn av någon religion”.

Ett sådant övergrepp är enligt MUCF ”att religiösa praktiker använts för att ’bota’ den unga hbtq-personen”.  

Myndigheten menar att om regeringen nu går vidare med förslagen så blir det lagstiftarnas uppgift att utreda och säkerställa ”balansen mellan respekt för allas rättigheter och religionsfriheten”.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier