Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Muslimskt parti vill hänga upp dockor av två partiledare

Nyans ledare Mikail Yüksel antydde att Säpo och regeringen borde ha stoppat den upp- och nerhängda Erdogandockan som vajade i Stockholm. Nu meddelar samme Yüksel att hans parti, som svar på koranbränningen, ska hänga upp två dockor föreställande Jimmie Åkesson (SD) respektive Johan Pehrson (L) intill riksdagshuset.

Nyheter · Publicerad 17:00, 6 feb 2023

Det muslimska partiet Nyans säger sig vilja inskränka yttrandefriheten genom att förbjuda koranbränning. Nyligen meddelade partiledaren Mikail Yüksel, på Twitter, att partiet planerar att hänga upp dockor föreställande partiledarna Jimmie Åkesson (SD) respektive Johan Pehrson (L).

– Vi vill uppmärksamma omvärlden på vad som händer i Sverige. Dels att man tillåter koranbränningarna, dels att politikerna lägger förslag efter förslag på att inskränka muslimers rättigheter. Man vill till exempel förbjuda muslimska friskolor och stoppa utländsk finansiering av moskéer, uppger Nyans ledare i en intervju med Svenska Dagbladet.

Nyans planerade dockupphängning beskrivs vara en följd av Rasmus Paludans senaste koranbränning samt dockan, föreställande den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan, som hängdes utanför stadshuset i Stockholm.

”En sadistisk tolkning av yttrandefrihet”, som Mikail Yüksel själv benämner det hela.

I samband med att dockan föreställande Erdogan hängdes upp rasade Yüksel mot att aktören bakom aktionen ”vill störta och avrätta” en president och frågade sig, i en tweet, vad regeringen och Säpo gör åt saken. Nu råder andra tongångar.

– Pehrson och Åkesson har sagt att det här är yttrandefrihet, vi får väl se om de tycker detsamma när det gäller dem själva. De är välkomna på demonstrationen, men jag tror inte att de kommer att dyka upp, säger Yüksel till SvD.

Åkesson och Pehrson har inte kommenterat Mikail Yüksels utspel. SvD:s skribent Henrik Torehammar tror inte att Nyans dockor kommer att få den uppmärksamhet som Mikail Yüksel önskar sig.

”Här kommer den kanske största kulturkrocken för Nyans partiledare. Herrarna Åkesson och Pehrson är vana att hånas och kränkas som dockor. Det kallas ’Herr Talman’ och är skattefinansierad SVT-underhållning”, skriver Torehammar.

Nyans har ansökt om och beviljats tillstånd för sin planerade sammankomst med dockupphängning, som planeras äga rum den 12 februari, uppger Dagens Nyheter.

Pehrson och Åkesson har sagt att det här är yttrandefrihet.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40