Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Muslimskt parti vill hänga upp dockor av två partiledare

Nyans ledare Mikail Yüksel antydde att Säpo och regeringen borde ha stoppat den upp- och nerhängda Erdogandockan som vajade i Stockholm. Nu meddelar samme Yüksel att hans parti, som svar på koranbränningen, ska hänga upp två dockor föreställande Jimmie Åkesson (SD) respektive Johan Pehrson (L) intill riksdagshuset.

Nyheter · Publicerad 17:00, 6 feb 2023

Det muslimska partiet Nyans säger sig vilja inskränka yttrandefriheten genom att förbjuda koranbränning. Nyligen meddelade partiledaren Mikail Yüksel, på Twitter, att partiet planerar att hänga upp dockor föreställande partiledarna Jimmie Åkesson (SD) respektive Johan Pehrson (L).

– Vi vill uppmärksamma omvärlden på vad som händer i Sverige. Dels att man tillåter koranbränningarna, dels att politikerna lägger förslag efter förslag på att inskränka muslimers rättigheter. Man vill till exempel förbjuda muslimska friskolor och stoppa utländsk finansiering av moskéer, uppger Nyans ledare i en intervju med Svenska Dagbladet.

Nyans planerade dockupphängning beskrivs vara en följd av Rasmus Paludans senaste koranbränning samt dockan, föreställande den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan, som hängdes utanför stadshuset i Stockholm.

”En sadistisk tolkning av yttrandefrihet”, som Mikail Yüksel själv benämner det hela.

I samband med att dockan föreställande Erdogan hängdes upp rasade Yüksel mot att aktören bakom aktionen ”vill störta och avrätta” en president och frågade sig, i en tweet, vad regeringen och Säpo gör åt saken. Nu råder andra tongångar.

– Pehrson och Åkesson har sagt att det här är yttrandefrihet, vi får väl se om de tycker detsamma när det gäller dem själva. De är välkomna på demonstrationen, men jag tror inte att de kommer att dyka upp, säger Yüksel till SvD.

Åkesson och Pehrson har inte kommenterat Mikail Yüksels utspel. SvD:s skribent Henrik Torehammar tror inte att Nyans dockor kommer att få den uppmärksamhet som Mikail Yüksel önskar sig.

”Här kommer den kanske största kulturkrocken för Nyans partiledare. Herrarna Åkesson och Pehrson är vana att hånas och kränkas som dockor. Det kallas ’Herr Talman’ och är skattefinansierad SVT-underhållning”, skriver Torehammar.

Nyans har ansökt om och beviljats tillstånd för sin planerade sammankomst med dockupphängning, som planeras äga rum den 12 februari, uppger Dagens Nyheter.

Pehrson och Åkesson har sagt att det här är yttrandefrihet.

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00