Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Utspelet från partiet Nyans att bränna upp Lars Vilks konstverk Nimis är ett ”medvetet polariserande”, anser Magnus Ranstorp, terrorforskare och en av många kritiker till utspelet. Foto: Johan Nilsson/TT

Muslimskt parti: ”Vilks verk bör brännas ner”

Drivvedsbyggnationen ”Nimis” är en symbol för islamofobi och bör brännas ner av länsstyrelsen. Det skriver tre företrädare för Nyans, ett parti som främst vänder sig till muslimer, i Göteborgs-Posten.

Utspelet får kraftig kritik i sociala medier.

Nyheter · Publicerad 13:00, 15 okt 2021

Nimis är skapat på en strand i naturreservatet Kullaberg av konstnären Lars Vilks, som nyligen omkom i en bilolycka. Rent formellt är det fråga om ett svartbygge, menar länsstyrelsen.

Men många vill försöka bevara det, och Höganäs kommun har sökt stöd för detta hos Kulturdepartementet, uppger Sveriges Radio.

Men partiet Nyans, som bildades 2019, tycker annorlunda.

I en debattartikel i Göteborgsposten skriver tre företrädare, bland dem partiledare Mikail Yüksel, att det finns ”flera moraliska aspekter” att väga in i beslutet om Nimis framtid.

”Bland Sveriges medborgare finns det mycket starka känslor om verkets skapare Lars Vilks. En del ser honom som yttrandefrihetens hjälte, en del som nationalistisk legend och andra som rasistisk provokatör”, skriver de tre, som hävdar att Lars Vilks ”vistades i rasistiska sammanhang och samarbetade med rasistiska organisationer och personer”.

Därför, menar de, symboliserar Nimis en ”osämja och polarisering” som förstärks om verket får vara kvar.

”För många, däribland muslimer, är det ett elände att se Nimis stå kvar. Det har kommit att symbolisera normalisering och acceptans av islamofobi och rasism i samhället. Därför bör Nimis omgående brännas ner av länsstyrelsen”, avslutar de.

En av många som kritiserat förslaget från Nyans är Patrik Pettersson, präst i Svenska kyrkan.

”Lösningen är inte att vara aggressiv i gengäld, inte heller att uttrycka stöd eller uppmuntran till någon form av vedergällande våldsutövning. Sådant är varken önskvärt eller acceptabelt i någon form”, skriver han på Twitter.

Även terrorforskaren Magnus Ranstorp kommenterar debattartikeln, som han kallar ett ”medvetet polariserande utspel av ett parti som stöttas av [Turkiets president Recep Tayyip] Erdogan och som vill se splittring i samhället och särlagstiftning”.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier