Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Utspelet från partiet Nyans att bränna upp Lars Vilks konstverk Nimis är ett ”medvetet polariserande”, anser Magnus Ranstorp, terrorforskare och en av många kritiker till utspelet. Foto: Johan Nilsson/TT

Muslimskt parti: ”Vilks verk bör brännas ner”

Drivvedsbyggnationen ”Nimis” är en symbol för islamofobi och bör brännas ner av länsstyrelsen. Det skriver tre företrädare för Nyans, ett parti som främst vänder sig till muslimer, i Göteborgs-Posten.

Utspelet får kraftig kritik i sociala medier.

Nyheter · Publicerad 13:00, 15 okt 2021

Nimis är skapat på en strand i naturreservatet Kullaberg av konstnären Lars Vilks, som nyligen omkom i en bilolycka. Rent formellt är det fråga om ett svartbygge, menar länsstyrelsen.

Men många vill försöka bevara det, och Höganäs kommun har sökt stöd för detta hos Kulturdepartementet, uppger Sveriges Radio.

Men partiet Nyans, som bildades 2019, tycker annorlunda.

I en debattartikel i Göteborgsposten skriver tre företrädare, bland dem partiledare Mikail Yüksel, att det finns ”flera moraliska aspekter” att väga in i beslutet om Nimis framtid.

”Bland Sveriges medborgare finns det mycket starka känslor om verkets skapare Lars Vilks. En del ser honom som yttrandefrihetens hjälte, en del som nationalistisk legend och andra som rasistisk provokatör”, skriver de tre, som hävdar att Lars Vilks ”vistades i rasistiska sammanhang och samarbetade med rasistiska organisationer och personer”.

Därför, menar de, symboliserar Nimis en ”osämja och polarisering” som förstärks om verket får vara kvar.

”För många, däribland muslimer, är det ett elände att se Nimis stå kvar. Det har kommit att symbolisera normalisering och acceptans av islamofobi och rasism i samhället. Därför bör Nimis omgående brännas ner av länsstyrelsen”, avslutar de.

En av många som kritiserat förslaget från Nyans är Patrik Pettersson, präst i Svenska kyrkan.

”Lösningen är inte att vara aggressiv i gengäld, inte heller att uttrycka stöd eller uppmuntran till någon form av vedergällande våldsutövning. Sådant är varken önskvärt eller acceptabelt i någon form”, skriver han på Twitter.

Även terrorforskaren Magnus Ranstorp kommenterar debattartikeln, som han kallar ett ”medvetet polariserande utspel av ett parti som stöttas av [Turkiets president Recep Tayyip] Erdogan och som vill se splittring i samhället och särlagstiftning”.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00