Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Muslimskt parti kan locka väljare från S

Nyans är ett parti som på senare tid lockat till sig muslimska profiler med stort inflytande bland minoritetsgrupper i Sverige. Inför valet satsar man på att ta röster från Socialdemokraterna och vinna mandat i flera kommuner och på sikt i riksdagen. Partiet omges samtidigt av kritik om kopplingar till radikala element inom islam.

Nyheter · Publicerad 17:00, 10 feb 2022

När partiledaren Mikail Yüksel nyligen lade upp en bild i sociala medier från ett av Nyans kandidatmöten väckte det uppmärksamhet. I bildens utkant syntes nämligen imamen Salahudin Barakat.

– Honom lyssnar man på i hela landet, säger Johan Westerholm som följer och rapporterar om bland annat islamism på sin webbplats Ledarsidorna.

Westerholm beskriver Barakat som en person med stort inflytande i många muslimska grupperingar och dessutom någon som regelbundet förekommer som representant för islam i svenska medier.

– Han har navigerat oerhört skickligt och valt att inta en teologisk ståndpunkt och inte en politisk, han kan därmed prata med alla grupper, både moderata och radikala. Det är därför den här bilden är så otroligt viktig. Den demonstrerar stöd och makt, säger Westerholm.

Bland andra terrorexperten Magnus Ranstorp noterade bilden och frågade sig på Twitter om syftet var att mobilisera röster för partiet.

Ovanför partiledarens bild löd budskapet:

”Snart tar vi över hela Skåne med Malmö i spetsen.”

Johan Westerholm tror inte att det är en slump att imamen syns när Nyans nu bedriver valrörelse. Däremot kommer Barakat sannolikt inte offentligt gå ut och stödja partiet.

– Han står ovanför det partipolitiska och riskerar att splittra den arabisk-muslimska diasporan i Sverige om han tar en sådan ställning, säger Westerholm och påpekar att det finns framträdande muslimska företrädare också i de etablerade partierna.

– Min gissning är att bilden är mer av en maktdemonstration och ett sätt att visa att man har en bra relation med imamen.

På Twitter slog Mikail Yüksel senare fast att Barakat inte är en kandidat för Nyans, men att Yüksel önskade att så var fallet. Med imamen som kandidat hade Nyans enligt partiledaren tagit minst ett mandat i riksdagen och flera platser i Malmös kommunfullmäktige.

Partiledaren själv var inför valet 2018 toppkandidat för Centerpartiet i Göteborg men petades när det framkom att han hade kopplingar till turkiska, högerextrema Grå vargarna. Yüksel har i flera uttalanden försökt distansera sig från extrema element. Men att det finns en koppling till turkiska AKP som leds av landets president Recep Tayyip Erdogan menar Johan Westerholm är tydligt.

Liksom 2018, då Mikail Yüksel kandiderade för Centerpartiet, väntas han som Nyans ledare bedriva valrörelse för det svenska riksdagsvalet – i Turkiet. I turkiska staden Kulu, där en stor andel av invånarna tidigare bott i Sverige och har rätt att rösta, eller har släkt som bor i Sverige, finns tusentals potentiella röster att vinna. Enligt Westerholm är det utrymme Yüksel kunnat få i Turkiet ett tecken på banden till AKP och dess medieplattformar. Yüksel har dock i flera intervjuer tillbakavisat kopplingen till AKP.

– Det är helt fel. Tvärtom är jag starkt oroad över utvecklingen i Turkiet under Erdogans styre och det rådande demokratiska underskottet, sade han till Expressen 2018.

Nyans valsatsar nu särskilt i några specifika kommuner, bland annat Malmö, Stockholm, Göteborg och Örebro. Här finns många potentiella röster att vinna för partiet hos stora grupper med invandrare med muslimsk tro och många med somaliska rötter. Somalia har, som Westerholm påpekar, historiskt en stark koppling till Turkiet.

I vissa av städerna där Nyans satsar finns också moskéer som styrs via den turkiska statliga myndigheten Diyanet som missionerar i hela Europa och representerar en turkisk syn på islam. I myndighetens uppdrag ingår bland annat att avlöna imamer, kartlägga AKP:s politiska motståndare och främja turkisk nationalism.

Johan Westerholm menar att det är sannolikt att Nyans tar platser i flera kommunfullmäktige efter höstens val. Kanske också i ett par regioner.

I Malmö skulle partiet behöva drygt 7 000 röster för ett mandat, något som är långt ifrån omöjligt, konstaterar han.

Också andra tunga muslimska företrädare kopplas nu till Nyans. Imamen Bashir Aman Ali har nyligen gått in som representant för partiet. Han är nyss frigiven efter tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet efter att ha tagit stora belopp ur friskolekoncernen Al-Azhar.

Bashir Aman Ali bedöms dock fortsatt vara en profil med relativt stort stöd i muslimska grupper i Sverige, och Mikail Yüksel har valt att helhjärtat ställa sig bakom honom. Enligt ett inlägg på Facebook anser Yüksel att Bashir Aman Ali blivit orättvist behandlad av staten.

En rapport från Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet som presenterades 2021 visar att två av tre muslimer i Sverige, 66 procent, röstade på Socialdemokraterna i valen mellan 2006 och 2018. I ett reportage i den socialdemokratiska tidningen ”Aktuellt i politiken” luftas nu oron för en röstförflyttning från S till Nyans eller liknande partier.

”Partiet har förutom att aktivt försöka locka S-väljare värvat en tidigare socialdemokratisk ersättare i kommunfullmäktige i Nyköping vilket har lett till att partiet redan nu alltså har en representation i en fullmäktige, om än på S-mandat”, skriver tidningen och syftar på Ibrahim Ben Alaya som lämnade S för att han ansåg att invandrare inte får platser i partitoppen.

Ibrahim Ben Alaya, Mikail Yüksel och andra inom Nyans uppmanar nu aktivt personer som inte upplever att de respekteras i etablerade partier att också hoppa av och i stället ansluta sig till det muslimska partiet.

Johan Westerholm tror att S-ledningen är medveten om riskerna men att man bedömer sig vinna mer på att försöka locka tillbaka tidigare S-väljare som lämnat för SD, till exempel med de återkommande attackerna på konfessionella friskolor.

Westerholm nämner också socialdemokratiske profilen Mohamed Nuur från Tensta som i början av året meddelade att han lämnar S för att i stället engagera sig i Vänsterpartiet. Nuur tog sannolikt med sig ett stort antal röster, något S är medvetna om enligt Westerholm.

– Men Magdalena Andersson tycks vilja komma bort från identitetspolitiken och Socialdemokraterna har nu valt den här vägen.

Förutom att vinna röster bland invandrargrupper spekulerar kulturjournalisten Ann Charlott Alstadt i om inte Nyans kan locka till sig en och annan ur ”den självspäkande och skuldtyngda del av vänstern som önskar sig 2014 tillbaka”. Hon skriver i en krönika i Bulletin att Nyans ”kan självdö efter valet eller utöka sin självklara muslimska väljarbas med vit wokevänster”.

”De som känner starkt att partier och medier blivit alltför softa mot rasism och SD. Det gänget tappar mark och momentum. Kan missnöjespartiet Nyans vara svaret…” frågar hon sig.

Min gissning är att bilden är mer av en maktdemonstration och ett sätt att visa att man har en bra relation med imamen.

Några av Nyans förslag

• Islamofobi ska få en egen brottsrubricering.

• Ett ”mer fördjupat kursmoment i religionsämnet” i skolan ska kopplas till islamofobi.

• Sverige ska verka aktivt för att införa sanktioner mot Israel. 

• Positiv särbehandling med hänsyn tagen till ras eller etnicitet ska vara möjlig ”i samma utsträckning som det i dag råder könskvotering inom arbetsliv och utbildning”.

• Man vill ”etablera goda relationer med kristna församlingar” och ta fram en plan ”för att bekämpa kristofobi”.

• Nyans har bland annat sagt att man vill se konstnären Lars Vilks verk Nimis ”brännas ner av länsstyrelsen” och att det bör bli olagligt och räknas som hatbrott att bränna Koranen eller ”kränka profeten”.

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10